Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un gavià argentat de pota groga.

L'estrafolari consell dels Cementiris de Barcelona davant els atacs de les gavines

Els mesos de maig i juny, les gavines nien als terrats de les sepultures dels cementiris, i per protegir les cries arriben a defecar i atacar als visitants i treballadors

Cementiris de Barcelona, empresa propietat de la corporació pública Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) ha fet pública una recomanació estrafolària, o com a mínim, inesperada.

La gestora de les diverses necròpolis barcelonines ha aconsellat als visitants que prenguin precaucions davant la presència de gavines amb actitud agressiva als recintes de Montjuïc i el Poblenou. 

Tal com ha confirmat ‘betevé’, les aus, gavines i gavians argentats de pota groga, nien als terrats de les sepultures i s’apropen als visitants, o bé sobrevolant-los o defecant-hi a sobre. Aquesta acció respon a la voluntat de foragitar les persones, i sobretot, d’evitar que s’apropin a les cries.

És per això que Cementiris de Barcelona ha recomanat dur un paraigua obert durant les visites als cementiris de Montjuïc i el Poblenou.

Cada vegada més gavines i més agressives

El mitjà ‘betevé’ ha parlat amb diverses persones que o bé treballen al cementiri o bé l’han visitat. En Natanael, per exemple, treballa a l’empresa Passar Via, que fa tasques de manteniment per a particulars al cementiri de Montjuïc.

Explica que als treballadors els resulta «complicat» conviure amb les gavines, que se senten «com a casa seva» al cementiri. Tant és així que cada vegada se’n veuen més, així com en altres espais de la ciutat, i «són molt agressives», diu en Natanael. 

La situació arriba fins a tal punt que, afirma, «ens volen atacar directament, ens busquen el cap i l’esquena». Inclús, els llencen les deposicions perquè no s’hi apropin. I és que, de fet, les gavines argentades de pota groga, les més nombroses a la ciutat, s’han especialitzat i tot en caçar coloms.

En Carles Patricio té el pare i la mare enterrats a Montjuïc. El dia 2 de maig, amb motiu del Dia de la Mare, va anar a visitar-la. No obstant això, l’estona va ser curta i accidentada, ja que les gavines el van fer sentir amenaçat i van acabar fent que marxés.

De fet, en girar cua i tornar cap a casa, Patricio es va trobar amb una dona que, més acostumada, li va recomanar dur un paraigua per a protegir-se. Fins i tot, explica, alguns operaris del cementiri li van mostrar els cascs de protecció que utilitzen i que tenen abonyegats per les picades dels ocells.

Viscuda aquesta situació, Carles Patricio va escriure a Cementiris de Barcelona per exposar l’experiència que havia viscut. La resposta de la corporació va ser expositiva i aconselladora.

Maig i juny són mesos de nidificació i, per tant, de protecció de les cries

Cementiris de Barcelona va explicar a Patricio que és durant els mesos de juny quan les gavines nien als terrats dels panteons dels dos cementiris afectas. Li van aconsellar que «si és imprescindible visitar la sepultura en aquests mesos», hi vagi «proveït d’un paraigua obert perquè les gavines no se li acostin». 

Els experts atribueixen el comportament al fet que, precisament, és durant els mesos de maig i juny que les aus nien i crien. És per això que els ocells intenten protegir la seva descendència. 

«És una manera d’intentar defensar la seva cria d’una possible amenaça», explicava a ‘betevé’ l’investigador de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, Joan Navarro. Veuen els humans com un «possible depredador» i una «font de perill».