Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de diverses persones fugint a l'Afganistan després del cop d'estat per part dels talibans durant l'agost de 2021

Forta explosió a l'aeroport de Kabul: Hi ha desenes víctimes

L'explosió s'ha produït a primera hora de la tarda, hora espanyola

Els Estats Units han informat que hi ha hagut una explosió a l'exterior de l'aeroport de Kabul. El portaveu del Departament de Defensa nord-americà, John Kirby, ha confirmat l'explosió a Twitter. 

La premsa local parla ja de 13 morts i també expliquen que hi hauria hagut una altra detonació, en aquest cas al costat d'un hotel de la mateixa ciutat. També expliquen que diversos soldats americans haurien resultat ferits. El mateix Pentàgon ha confirmat que hi ha diversos morts, sense especificar la xifra. Fonts sanitàries, però, ja eleven a 60 el número de morts i una desena d'ells serien soldats nord-americans.

Els Estats Units i diversos països europeus havien advertit en les últimes hores del risc «creïble» i «imminent» de que hi hagués un atac terrorista a l'aeroport de la capital afganesa. De fet, l'ambaixada nord-americana a Kabul havia demanat als seus nacionals marxar de la zona.

A aquesta hora és molt poca la informació que es coneix d'aquest succés, que s'ha produït a l'aeroport de Kabul fa escassos minuts. A través de les xarxes socials es poden llegir les primeres informacions que arriben des de la capital afganesa. Encara amb la incertesa dels minuts posteriors a l'explosió i els trets, es parla d'atemptat i de víctimes, encara sense quantificar.

El Pentàgon confirma l'explosió a l'aeroport de Kabul

Ha estat al voltant de les quatre de la tarda d'aquest dijous quan el Pentàgon ha confirmat l'explosió registrada a l'aeroport. Des dels Estats Units ja s'havia advertit des de feia molt pocs dies de l'alt risc d'un atemptat a aquesta infraestructura de la capital afganesa. Des de la Defensa nord-americana s'havia subratllat el risc que es produís un acte terrorista en aquest punt clau per a l'evacuació de l'Afganistan.

Cal recordar que la situació a l'Afganistan va esclatar fa menys de dues setmanes, quan les milícies talibans van aconseguir el poder al país.

La rendició de bona part de l'exèrcit afganès i la fugida als Emirats Àrabs del seu primer ministre han facilitat l'ascens a el poder dels extremistes islàmics. En aquest context, la imposició de les lleis talibans han provocat un autèntic drama humà al país.

Es calcula que un 60% de la població ja ha fet algun pas per sol·licitar la protecció internacional i tractar de fugir de país. Especialment dura contra les dones, la llei talibana suposa un gran retrocés en drets i llibertats per al global de la població afganesa. És per això que són milers les famílies que, en els últims dies, han acudit a l'aeroport per intentar anar-se'n de país.