Un mort, un desaparegut i 19 ferits en una forta explosió química a Barcelona

Han volat filferros, pedres i blocs de formigó, han tremolat parets i s'han trencat vidres de vehicles i negocis

Explosió en una indústrica química de Barcelona el 10 de març de 2020
Protecció Civil situa el pla PLASEQCAT en fase d'emergència| Twitter | @ggonmar

ACTUALITZACIÓ 19.30 HORES

Els serveis d'emergència busquen una persona desapareguda arran de l'explosió química aquest dimarts al districte de Sant Martí de Barcelona, concretament a les instal·lacions de Proquibasa. El sinistre ha provocat la mort d'una persona i dinou ferits, tots de caràcter lleu. Els Bombers, després de preguntar a la plantilla, han arribat a la conclusió que falta un company per identificar. Segons sembla, un dipòsit vertical ha explotat en unes proves de pressió que l'equipament no ha suportat.

Un mort en una forta explosió química

Una persona ha mort aquesta tarda en una forta explosió en una indústria de productes químics al polígon Montsolís de la Verneda de Barcelona. L'edifici està situat al número 50 de la Via Trajana, al districte de Sant Martí, on han acudit divuit dotacions dels Bombers de Barcelona per treballar en les tasques d'extinció.

S'ha desallotjat la zona i divuit unitats del SEM han atès dinou persones ferides, totes de caràcter lleu. Tretze han estat traslladades a centres sanitaris amb contusions a les extremitats inferiors i alguna dificultat respiratòria. Pel que fa a la víctima mortal, els Bombers han confirmat que és una persona que era en una nau propera i que ha rebut l'impacte d'un tros de runa de l'explosió.

L'onada expansiva ha afectat tot l'entorn, inclosa la nau i les del voltant. La deflagració ha causat que sortís volant molt material. Un dels trossos, ha explicat el cap de Bombers, ha anat a parar a una nau propera, «ha entrat i ha tocat una persona». El SEM no ha pogut fer res per salvar-li la vida.

  

No està «controlat»

Dins la nau afectada encara no es pot treballar amb seguretat, així com que el sinistre està aturat «però no controlat». La tasca dels Bombers, un cop rescatades totes les persones amb l'excepció de la qual se segueix buscant, és segellar el vessament perquè no emanin gasos inflamables «que converteixin l'incendi en descontrolat». A banda, s'estan intentant estabilitzar diverses zones per poder treballar a dins amb seguretat. Segons Bombers, el servei durarà «hores i dies» per donar estabilitat i seguretat a tota la zona.

  

  

Pel que fa a les afectacions a l'atmosfera, el responsable dels Bombers de Barcelona ha afirmat que han estat «lleus». De moment es desconeix quin producte pot haver causat la deflagració, atès que, segons diuen, la firma treballa amb nombrosos elements.

  

Activada l'alerta d'emergència PLASEQCAT

Protecció Civil ha situat en estat d'emergència el pla PLASEQCAT i està en contacte amb els Bombers i amb l'empresa per confirmar el tipus de productes afectats en l'explosió, que ha causat grans desperfectes als voltants.

Fins al lloc s'han desplaçat 18 dotacions de Bombers de Barcelona, 25 patrulles de Guàrdia Urbana, i 18 unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques. L'ajuntament ha activat el Servei d'Urgències i Emergències Socials municipals per donar atenció psicològica a les persones afectades i als familiars de la víctima.

  

  

A causa de l'explosió s'ha activat en fase d'emergència el Pla d'Actuació Municipal per a Accidents Greus en Empreses amb Risc Químic, tot i que finalment no ha calgut confinar al veïnat de la zona.

Parets tremolant i vidres trencats

Alguns testimonis asseguren que han tremolat les parets dels edificis del polígon, a força distància, i s'han trencat vidres de vehicles que circulaven o estaven aparcats a la zona. L'explosió ha provocat un «enorme núvol de pols» perceptible a quilòmetres de distància i han volat parts del sostre de l'edifici en qüestió, filferro, pedres i blocs de formigó, afectant fins i tot l'interior d'algun restaurant proper.


Comentaris

envia el comentari