Imatge de la Guàrdia Civil a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

Explosiva troballa de la Guàrdia Civil en un port a l'Empordà: hi treballen ara mateix

L'artefacte contindria uns 16 kg de càrrega explosiva

Ensurt al port de Sant Feliu de Guíxols. Un submarinista va localitzar aquest cap de setmana un artefacte explosiu de la Guerra Civil a uns 280 metres de la bocana del port, situat al Baix Empordà.

La troballa ha obligat a activar un dispositiu des de les nou del matí per limitar la navegació en una àrea d'una milla al voltant de la bomba utilitzada per la Legió Còndor, que fa aproximadament un metre i contindria uns 16 kg de càrrega explosiva, concretament trilita.

Fins al lloc, s'hi ha desplaçat efectius del Grup d'Especialistes en Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i artificiers de l'Armada Espanyola, que estan estudiant com neutralitzar l'artefacte. La bomba es troba a uns 18 metres de profunditat i la Guàrdia Civil hi treballa des de primera hora d'aquest dimarts, 20 de desembre. 

Una constant

Aquesta mena de troballes són una constant a Catalunya. Sense anar més lluny, el 17 de novembre la Guàrdia Civil de Tarragona va intervinir un total de 67 armes i material explosiu de la Guerra Civil espanyola en un domicili particular de Calafell (Baix Penedès).

Els fets van tenir lloc el passat dijous 17 de novembre, quan una patrulla d'especialistes en la Intervenció d'Armes i Explosius va desplaçar-se fins al domicili d'un veí del municipi, per tal de revisar i poder renovar el llibre de col·leccionista. De manera accidental, els agents van trobar-se una amb una sèrie d'armes sense llicència. En total, els agents van intervenir 28 armes curtes, dino armes llargues, setze granades de mà i quatre projectils d'artilleria de la Guerra Civil espanyola.

Un grup dels TEDAX també es va desplaçar fins al domicili per assegurar-se que les granades de mà i els projectils d'artilleria no tinguessin càrrega explosiva. Els agents van comprovar que una de les granades de mà conservava tota la seva càrrega explosiva, així com el mecanisme d'activació.

Des del 1985, la Guàrdia Civil de Tarragona ha desactivat més de 900 granades de mà procedents de la Guerra Civil espanyola, les quals suposen el 40% del total d'artefactes explosius que s'ha trobat a la demarcació.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp