Ensurt dels grossos a Blanes. Una vintena de persones han resultat ferides aquest dissabte a la nit, després que un dels castells del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Blanes, a la comarca de la Selva, llencés -com es pot veure en vídeos que circulen per les xarxes- petites boles de foc entre el públic que seguia l'espectacle des de la platja i el passeig.
Fonts de l'Ajuntament asseguren que només han caigut «guspires» i informen que ningú ha hagut de ser traslladat a l'hospital. L'exhibició anava a càrrec de la Pirotècnia Josman (Galícia), que ara l'Ajuntament estudia desqualificar «per haver-se saltat els protocols de seguretat». No és la primera vegada que passa: El 2004, tretze persones del públic van patir cremades quan un coet es va desviar de la seva trajectòria.
Fonts municipals atribueixen l'accident d'aquest dissabte a la nit a la 51a edició del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Blanes a «un possible error de càlcul de l'empresa». Aquest hauria provocat que «diversos focs aquàtics arribessin on les normes de seguretat prohibeixen que ho facin: la zona de públic». Les petites boles de foc que van sortir projectades des del cel van caure entre la platja i el passeig Cortils i Vieta, que queda just al darrere.
A conseqüència dels projectils, els serveis sanitaris -que formen part del dispositiu de seguretat que es posa en marxa cada nit del festival pirotècnic- van atendre la vintena de persones ferides. L'Ajuntament insisteix a dir que «totes presentaven ferides lleus, com les que es tracten en qualsevol altra nit de focs» i remarquen que «ningú va haver de ser traslladat a un centre sanitari».
S'estudiarà desqualificar l'empresa pirotècnica
Després de l'incident ocorregut, l'Ajuntament de Blanes ha traslladat -a través d'un comunicat- que estudiarà desqualificar la Pirotècnia Josman de Cambeo d'Ourense (Galícia) «per haver-se saltat els protocols de seguretat al Concurs de Focs». Es plantejarà en una reunió que està previst fer d'urgència aquest dissabte a la tarda amb la Comissió Tècnica del Concurs de Focs d'Artifici.
Segons fonts municipals, «el Pla de Seguretat i Emergències delimita estrictament la zona on els artefactes no poden arribar, tant pel que fa a la zona de terra, on està el públic i la marítima, on estan les embarcacions». Per això, s'ha obert una investigació que encapçala el responsable del Pla de Seguretat i Emergències i cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy.
Pouy ha volgut detallar que les empreses que participen en el concurs «disposen de plànols per saber exactament les zones que no poden traspassar-se de cap de les maneres». I ha considerat que, tot i l'incident, «la resta del pla de seguretat va funcionar» perquè, segons explica, es van poder atendre els vint ferits 'in situ' gràcies a les ambulàncies contemplades al protocol que s'havien col·locat a la façana marítima.