Armes

La Fiscalia investiga un presumpte frau en una compra d'armes pels Mossos

Una denúncia anònima a l'Oficina Antifrau recull les sospites

La Fiscalia investiga un presumpte sobrecost d'una compra d'armes per part de la Generalitat pel cos de Mossos, autoritzada pel govern espanyol i anunciada al BOE del passat 21 de gener, segons avança l''ABC'. 

Es tracta d'un  lot de fusells d'assalt, fusells de precisió i pistoles. El nombre d'unitats es va descriure com a «lògic» per  reforçar les capacitats del cos policial autonòmic en l'àmbit de la seguretat i la lluita antigihadista a territori català. Però el cost de la inversió cridaria l'atenció a un anònim, que va fer una denúncia a l'Oficina Antifrau de la Generalitat, fent saltar les alarmes i passant així el cas a mans del Ministeri Fiscal, que l'investiga des del febrer.

Dels set lots que es van adquirir, el primer queda desert per no especificar-se el material que es comprava. I de la resta, la denúncia n'assenyala tres, que han aixecat les  sospites del denunciant, per recollir xifres visiblement més elevades que el que costarien les mateixes armes i accessoris en el mercat lliure, segons explica el mitjà citat.  

Fusells d'assalt tres vegades més cars que la mitja

El lot número 2 de la compra consistia en deu fusells d'assalt per valor de 35.699,99 euros, un cèntim per sota de l'import de licitació. Es tracta d'un HK G36C, una arma de canó curt que utilitzen l'exèrcit espanyol i altres cossos de seguretat com la Policia Nacional. La Generalitat hauria adquirit cada fusell a un preu de 3.569,99 euros, apuntant la denúncia que el preu mitjà del cost d'aquest fusell, amb cinc carregadors, corretja i kit de neteja inclosos, és de 780 euros.

Però Mossos hauria demanat que l'arma comptés amb un visor de punt vermell, pel que caldria afegir 320 euros per unitat. Una funda corporativa costaria aproximadament 100 euros. Així, en total, el preu d'un sol fusell ascendiria a 1.200 euros, tres vegades menys que el finalment adjudicat a l'empresa 'Uniformidad y Suministros de Protección S.L'.

Fusells de precisió que doblen el preu de mercat

La Fiscalia investiga també el lot 4 de la compra, que consistia en dos fusells de precisió, adjudicats a 'Beretta Benelli Ibérica S.A' per un import de 47.303,74 euros. En aquest cas cada unitat hauria costat 23.561,87 euros, als que caldria sumar uns 3.620 euros d'un visor diürn de punteria, uns 1.395 euros d'un visor auxiliar i uns 350 euros més d'un mòdul de llum i làser. La resta d'accessoris, com carregadors o bípedes, costarien 500 euros, pel que el total de cada arma pujaria a 11.427,32 euros al mercat, xifra també visiblement inferior que l'adjudicada.

56 pistoles amb preu unitari inferior a l'adjudicat

Finalment, l'últim lot investigat, el número 6, consistia en 56 pistoles de calibre 9x19, adjudicades a 'A Paukner S.A' per un import de 96.618,50 euros, xifra també al límit de la licitació. Per cada pistola del model 'Glock', junt amb un mòdul de llum i làser i fundes, s'haurien pagat 1.725 euros, quan el cost mitjà de mercat seria de 1.115 euros, segons la denúncia. 

 

També et pot interessar...