Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un camió de Bombers a l'incendi del Bages

Novetats importants sobre l'incendi del Bages: el foc hauria estat provocat

Sembla que aquest incendi, que ha cremat 1.750 hectàrees, ha estat provocat

L'incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort, a la comarca del Bages, ha estat una de les notícies d'actualitat més comentades dels últims dies. Ahir, dimarts 19 de juliol, van donar per estabilitzat el foc després de la crema de 1.750 hectàrees. Ara, els Agents Rurals, els Bombers de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra investiguen l'origen de les flames i plantegen que podrien haver estat intencionades.

Aquest incendi es tracta, sense cap mena de dubte, del pitjor de tot l'estiu al territori català. Més de 1.700 hectàrees i una cinquantena de cases han estat afectades pel foc. Una vintena d'aquests habitatges afectats han quedat totalment calcinats.

Ara que les flames estan estabilitzades, malgrat que el foc encara no està extingit, els professionals han pogut centrar-se a investigar les causes del foc. Jaume Torralba, el cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, ha donat una roda de premsa on ha explicat que l'incendi hauria estat provocat.

Un cotxe cremat a l'incendi del Bages
Una cinquantena de cases han resultat afectades | ACN

L'incendi es va provocar amb «mala bava»

Segons Torralba, l'incendi es va provocar amb «mala bava», per una banda, per la intencionalitat d'aquest, però també per la zona on es va iniciar. L'origen del foc es troba en un punt al costat d'una riera on, a causa del pendent, va haver-hi una propagació molt ràpida. 

Una casa afectada a causa de l'incendi
Una vintena de cases han quedat completament calcinades | ACN

Per aquest motiu, s'ha ficat sobre la taula la possibilitat que l'autor fos el mateix que va iniciar el foc de Sant Vicenç de Castellet del passat 12 de juliol. No obstant això, Torralba, sense descartar completament aquesta hipòtesi, considera que els patrons dels dos incendis són molt diferents.

Els veïns tornen a casa molt afectats

Amb el foc estabilitzat i diverses dotacions de Bombers treballant encara en la zona per evitar que les flames es revifin, els veïns evacuats ja han pogut tornar a casa. Tanmateix, les condicions que els esperen no són gaire bones.

A banda de la cinquantena de cases afectades pel foc, l'incendi ha deixat a 188 abonats sense llum a la urbanització River Park, dins del terme municipal del Pont de Vilomara. La companyia elèctrica ja ha començat a treballar en les reparacions per solucionar la situació com més aviat millor. A més, no hi ha subministrament d'aigua ni a River Park ni a la urbanització de Can Riera.

22 persones han passat la nit a l'espai polivalent del Pont de Vilomara i s'ha gestionat allotjament per a 4 persones vulnerables en un hotel. El centre d'acollida, habilitat per l'Ajuntament, es manté encara obert amb voluntariat de la Creu Roja i Protecció Civil per donar avituallament i cobrir les necessitats dels desallotjats.

El SEM per la seva banda va fer 16 assistències, de les quals 4 van requerir trasllat tot i ser de poca gravetat. També va activar l'equip de psicòlegs per a accions d'emergències que van fer 12 assistències més així com diversos assessoraments directes.