Francisco, l'espanyol de 22 anys que s'enfronta a la presó per salvar la seva mare

El jove només volia protegir la seva progenitora davant l'agressió de l'exparella d'aquesta

En un món en què la llei sembla l'única arma o eina a què agafar-se, a vegades s'obliden virtuts que en multitud de conflictes han ajudat l'ésser humà a seguir endavant. Un d'aquests casos que no atén a la raó a través del sentiment és el de Francisco, un jove de 22 anys que després de sortir en defensa de la seva mare quan el que aleshores era la parella d'aquesta la va agredir, el va matar, i ara fa front a una pena d'homicidi.

Segons comunica el jove al diari 'Levante', l'home la va agafar «fortament del coll amb intenció de menyscabar la seva integritat física». Així ho va testificar davant d'un jutjat de violència el mateix dia que va acabar amb la vida de l'agressor, de 47 anys. Des d'aquest instrument judicial se li atribueix un delicte d'homicidi, tot i que en la interlocutòria dels fets figura que la persona agredida va acudir a un hospital on es va negar a que li fessin les proves pertinents per a descartar possibles conseqüències en l'organisme.

Després d'aquest desenllaç tan desagradable, es va celebrar un judici ràpid per maltractaments, en el qual l'agredit va ser condemnat a 40 dies de treballs en benefici de la comunitat. Tot just unes hores més tard, mentre tornava de l'acte judicial i es dirigia al domicili del seu germà, va caure a terra i, tot i els intents de reanimació dels serveis sanitaris, va morir 'in situ'.

La versió del jove

Si bé no justifica l'acte de violència, sí que assegura que l'única intenció que tenia era defensar la seva mare. «Vam tenir un forcejament i vam caure a terra. Jo només volia defensar la meva mare», va declarar davant la jutge la setmana passada. A més, nega haver-li clavat cops de puny i assenyala que l'home, quan va caure a terra, seguia amenaçant-lo dient-li que li arruïnaria la vida.

Després d'haver pres declaració a diversos veïns de l'immoble i a la mateixa víctima dels maltractaments, la jutge entén que quan es va produir l'acte violent, l'home es va donar un cop contra el terra i això va ser el que li va ocasionar la mort. Els fets van passar el 25 de novembre del 2019 a Torrent i van tenir com a testimoni la filla de set anys del mort, a qui se li ha pres declaració a través de la càmera Gesell.

L'agressor va acudir amb la nena al domicili de la seva exparella (la mare de Francisco), on van tenir lloc els fets, i va començar a trucar al timbre insistentment perquè li obrís la porta. Abans que la policia arribés, Francisco va fer acte de presència al domicili, ja que la seva mare l'havia avisat del que passava per telèfon, i va dir a l'agressor que se n'anés, fet que va provocar el conflicte de conseqüències nefastes.

El mort tenia 47 anys, era addicte a les drogues i patia cirrosi hepàtica. Va ser atès al centre de salut i posteriorment a l'Hospital General de València pel fort dolor que tenia al costat esquerre del tòrax, i, tot i que li van intentar fer una prova radiològica per a descartar possibles lesions, la víctima s'hi va negar, per la qual cosa li van donar l'alta.

Una mort sobtada

Al migdia del dia següent es va desmaiar quan anava a visitar el seu germà. Els forenses van confirmar que la causa de la mort va ser que se li havia trencat la melsa per un traumatisme toràcic, situació compatible amb una mort de caràcter homicida.

Els resultats de les proves toxicològiques indiquen que, hores prèvies a la mort, l'home havia consumit alcohol i altres substàncies depressores del sistema nerviós central, i també cocaïna, que actua com a estimulant.

L'advocat del jove ha recorregut la interlocutòria i sol·licita el sobreseïment lliure de la mateixa, ja que no hi ha «indicis raonables de criminalitat». Argumenta, doncs, que el jove no tenia intenció de causar la mort de l'agressor, sinó que només volia protegir la seva mare.


Comentaris

envia el comentari