Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Guàrdia civil

Francisco, el nen de 14 anys que ha mort en una escola a Còrdova

Participava en una teràpia amb cavalls en un centre especial de Castro del Río

Un noi de 14 anys ha mort mentre muntava a cavall al Centro Especial María Montessori de Castro del Río (Còrdova). Segons han informat fonts properes a la investigació, el succés va tenir lloc dimarts al matí. La policia ja està investigant les circumstàncies de l'accident.

El Servei d'Emergències 112 va rebre la trucada dimarts, a les 11.50 del matí. Van informar d'un accident en un centre amb un menor en estat molt greu després de caure d'un cavall. Van avisar efectius de la Policia Local de Castro del Río per acotar una helisuperfície al lloc dels fets. La prioritat era facilitar l'aterratge d'un helicòpter per atendre el jove, la vida del qual corria un greu risc. Finalment no van poder fer res per salvar-li la vida. La Guàrdia Civil va obrir una investigació, encara que les primeres informacions apunten a un accident totalment fortuït.

Tota la informació que se sap per ara

El 112 va mobilitzar l'helicòpter d'emergències fins a la zona on havia tingut lloc el fatal accident. Va aterrar al costat del centre, a prop de la carretera N-432 de Castro del Río, però ja era massa tard. El jove va rebre les primeres assistències sanitàries, però va morir poc després per la parada cardiorespiratòria.

Segons ha revelat Diario de Córdoba, de moment se sap que el menor es trobava al centre d'educació especial María Montessori. Estava al departament d'hipoteràpia (tractament de malalties i discapacitats amb el contacte amb cavalls). Es disposava a muntar a cavall i, precisament en pujar-hi, va caure i es va colpejar contra el terra. Els serveis sanitaris van intentar reanimar-lo, però no va ser possible, i tot apunta que se li va aturar el cor a causa de la caiguda. Segons les primeres informacions, el menor mort era de El Carpio (Còrdova).

Així va ser la caiguda mortal

Francisco, el nen de 14 anys mort, tenia una discapacitat física que l'obligava a anar amb cadira de rodes. Vivia a El Carpio i es desplaçava diàriament al Centre d'Educació Especial María Montessori (Futuro Singular). El centre es troba en plena natura, a quatre quilòmetres de Castro del Río.

Nen muntant a cavall
El noi muntava a cavall al centre d'educació especial. | Catalunya Diari

Estava acompanyat d'un monitor, que també és terapeuta, quan va passar la desgràcia. Participaven en una sessió de teràpia amb cavalls i el monitor el va ajudar a pujar al llom de l'equí. El noi ja s'havia acomodat a la muntura quan el soroll d'un tractor proper va espantar l'animal. El cavall es va aixecar de l'ensurt, Francisco va perdre l'equilibri i va caure sobre el monitor que estava tot sol amb ell. Tots dos van rodar a terra i la caiguda va agreujar els problemes de salut que ja patia el menor, uns problemes de columna pels quals s'havia sotmès a diverses operacions.

Ràpida actuació

Segons apunta El Español, el noi es va quedar blau a causa de la caiguda i va perdre la consciència. En veure que estava en parada cardiorespiratòria, el monitor va donar l'alerta a emergències i els efectius s'hi van desplaçar. Cal destacar la ràpida actuació del monitor, que va intentar en tot moment salvar el menor.

Els efectius mèdics van certificar la mort de Francisco cap a les 12.16 hores. La cadira de rodes era al costat del cos del nen i del cavall quan van arribar les assistències. Aquest va ser el final trist d'un succés fortuït, iniciat amb el soroll d'un tractor que va espantar el cavall.

La Guàrdia Civil, al comandament de la investigació, no ha ofert més informació sobre els fets. Estan esperant demanar més dades i fer les comprovacions pertinents per oferir les primeres conclusions. En principi no observen indicis de criminalitat o negligència en aquest infortunat succés.