Galia Baba Chamah

Galia, la jove pintora trobada morta en un camí: un futur prometedor i un trist final

Se'n va anar de casa dissabte deixant una carta de comiat i ha aparegut sense vida dos dies després

Galia Baba Chamah va néixer al Sàhara fa 25 anys i va viure bona part de la seva vida amb una família d'adopció a O Porriño (Pontevedra). Des de molt aviat va manifestar una vocació artística que va mostrar en diverses exposicions. La seva prometedora carrera ha acabat de manera tràgica.

Dissabte a la tarda va abandonar el que ara era el seu domicili a Carballo (La Corunya), el poble del seu xicot. Els seus amics van denunciar la desaparició i van estar buscant-la juntament amb la policia durant dues intenses jornades. Ahir, a darrera hora de la tarda, va aparèixer morta en un camí.

Gàlia estava vestida, boca avall, i sense signes aparents de violència. La Guàrdia Civil havia trobat una carta de comiat amb la que sembla ser la lletra de la jove, motiu pel qual es va considerar una desaparició voluntària. En espera de l'autòpsia, sembla que s'ha tret la vida amb pastilles.

Jove alegre i extravertida

Diversos mitjans gallecs es van fer ressò de la desaparició i apuntaven que la jove patia una malaltia. No n'han especificat quina, però sospitaven que podria ser el detonant de la desaparició. La principal hipòtesi és que Galia va decidir treure's la vida en un lloc solitari després de deixar una carta de comiat als seus familiars.

Galia noia desapareguda
La Guàrdia Civil va buscar la jove en un gran operatiu | La Noticia Digital

La van trobar a prop d'on havia desaparegut, i la policia descarta la possibilitat d'una mort violenta. En tot cas, el tràgic desenllaç ha causat una gran commoció a l'entorn de l'artista. Era una noia molt alegre i extravertida, i el seu caràcter sociable la feia estar sempre ben envoltada.

Les xarxes socials es van mobilitzar per difondre la imatge de Galia i ajudar a trobar-la amb la col·laboració ciutadana. Després de conèixer-se la seva mort, també s'han omplert de missatges de comiat i condol a familiars i amics. La comunitat sahrauí també s'ha fet ressò de la desgràcia.

Artista amb gran projecció

Galia Baba Chamah es trobava a la recta final dels estudis de Belles Arts, a la Universitat de Vigo. Estava preparant el treball de fi de grau i, després de viure un temps a La Corunya, on treballava de cambrera, es va mudar a Carballo. Allà vivia a casa del seu xicot i dels seus pares.

Tots coincideixen a destacar la prometedora carrera artística d'aquesta pintora inspirada en el passat del poble sahrauí. La seva darrera exposició encara es pot visitar, ja que és a la Sala Universitària Professor Manuel Moldes, a Vigo, fins al 20 de juny. Es tracta d'Esquecemento, una evocació del desert del Sàhara.

Galia Baba Chamah desapareguda
Galia, la jove desapareguda | CEDIDA

A través d'aquesta obra, Galia Baba Chamah va voler recuperar la memòria dels habitants oblidats del desert del Sàhara. També donar veu al conflicte que fa anys que pateixen. Així ho va explicar Ignacio Pérez-Jofre, comissari de la mostra i professor universitari, el dia de la inauguració el 22 d'abril.

Dominava diverses tècniques

L'artista, que va fer 25 anys el 15 de febrer passat, executava amb sorprenent talent una gran varietat de tècniques de pintura. L'oli sobre llenç, és clar, però també les tècniques addictiva i texturitzada. A més, combinava diversos corrents artístics, com el realisme, l'abstracció i l'expressionisme.

El talent de Galia li havia permès exposar les seves obres a diverses mostres i iniciatives universitàries mentre cursava els seus estudis. L'artista va participar en diverses exposicions de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Vigo, al campus de Pontevedra. La seva tècnica era molt reconeguda.

A més va ser una de les pintores destacades en la inauguració del Rueiro de Aristas a Cambados, el Nadal de 2020. En aquella iniciativa, els estudiants de Belles Arts van mostrar les seves propostes artístiques utilitzant els aparadors dels negocis. També van fer dos murals en espais públics.