Primer pla de Domingo Villar.

Mor l'escriptor Domingo Villar als 51 anys

Estava en coma després de patir un ictus a casa seva a Vigo

La literatura gallega i espanyola ploren la mort de l'escriptor Domingo Villar, que portava des de dilluns ingressat a l'hospital. Villar va patir un ictus a casa seva a Vigo dilluns a la matinada. Des de llavors estava crític, en coma, a l'Hospital Álvaro Cunqueiro.

El famós escriptor de la literatura negra en gallec no ha pogut superar la seva situació i ha mort a l'hospital. Tenia 51 anys i moltes novel·les exitoses com Ollos de auga, A praia dos afogados i O último barco. Desapareix un dels autors més estimats d'aquest gènere.

Domingo Villar va donar vida a l'inspector Leo Caldas, protagonista de les seves novel·les i que resol crims amb les investigacions. Les seves novel·les estan escrites en gallec, però ell mateix feia les traduccions en castellà. Aquests dies ha rebut molts missatges de suport davant del seu delicat estat de salut.

Va patir un greu problema de salut

Ahir mateix, l'alcalde de Vigo, Abel Caballero, va dedicar-li unes boniques paraules a la jornada de les Lletres Gallegues a Vigo. «Vull enviar una abraçada molt forta a Domingo i a tota la família en aquest moment tan difícil i dramàtic», va dir.

Imatge de Domingo Villar.
Els lectors s'acomiaden de Domingo Villar | Arxiu

Villar estava treballant en una altra novel·la d'intriga de l'inspector Caldas. Actualment vivia a Madrid amb la seva dona i els seus tres fills, però sovint era a Vigo perquè la seva mare pateix de diversos problemes de salut. Va ser al domicili familiar de Vigo on va patir l'ictus.

Domingo Villar va patir una hemorràgia subaracnoidal, una malaltia, descrita pels metges, com una lesió neurològica devastadora. És un accident cerebrovascular que en la majoria dels casos provoca la mort. També provoca discapacitats greus i permanents amb gran rapidesa.

Autor admirat i reconegut

Domingo Villar era un autor admirat per la seva manera d'escriure i, per això, tenia molts seguidors. Els seus amics el recorden com una persona extraordinària a qui li agradava parlar de futbol i literatura entre vins. La seva pèrdua ha causat una profunda commoció.

Després de patir l'accident cerebral, Villar va ser traslladat en ambulància al centre hospitalari de Beade. Eren al voltant de les 5 de la matinada, quan els metges el van ingressar a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb pronòstic molt greu. Durant tot aquest temps ha estat en mort cerebral.

La tràgica mort s'ha acabat produint aquestes últimes hores, i ja han començat a arribar els primers missatges de condol. El periodista Pedro García Cuartango ha estat el primer a acomiadar-se'n amb un emotiu text. «La seva desaparició em sembla un malson del qual despertaré en obrir els ulls», ha escrit.

Pedro García Cuartango recorda que ell i Villar eren veïns a Madrid i que tenien una molt bona relació d'amistat. «La meva última conversa va ser fa pocs dies i havíem parlat dels problemes que sempre suposa un trasllat de casa», recorda. «Havia anat a Vigo a visitar la seva mare, va ser el final».