La ganivetada mortal del 'Negrete' al 'Colombia', un crim al mig de l'Hospitalet

Arriba a judici la mort de Jorge Elicer Gaitan, el 'Colombia', la matinada del 6 de juny de 2016 | La fiscalia demana 14 anys de presó però no hi ha arma del crim, ADN ni cap testimoni directe

El 'Colombia', l'àlies amb què tothom coneixia a Jorge Elicer Gaitan, va aparèixer amb una ganivetada al pulmó darrere d'uns arbustos de l'avinguda de Severo Ochoa de l'Hospitalet de Llobregat la matinada del 6 de juny de 2016.  Eren les quatre de la matinada i un home que va veure el ferit va avisar als Mossos d'Esquadra que, conjuntament amb el SEM, va assistir a la víctima. Va ser traslladat a l'Hospital de Bellvitge però de matinada, quan encara no havia ni sortit el sol, va acabar morint. La greu ferida d'arma blanca al pulmó li va provocar un xoc que li va provocar la mort.

Sense ofici ni benefici, Jorge Elicer Gaitan, de nacionalitat colombiana,  havia estat involucrat amb la banda llatina Ñetas, que estava establerta a l'Hospitalet i també havia passat per la presó però quan va ser atacat «havia canviat de vida», tal com reconeix una amiga seva durant el judici per la seva mort que ha arrencat aquesta setmana a l'Audiència Provincial de Barcelona.

S'havia acomiadat de la seva parella al voltant de les sis de la tarda i després d'estar una bona estona al bar la Bomba, a la zona de la Torrassa, va ser quan va rebre la ganivetada al pulmó.  El 'Colombia' era un conegut del barri, la notícia de l'agressió i de la seva mort de matinada va córrer com la pólvora.

Tothom va portar la policia fins al 'Negrete'

Al barri tothom deia saber qui va apunyalar al 'Colombia'. Algú va fer córrer la veu, la gent el tenia identificat i la seva fotografia va arribar a mans dels Mossos.  I aquí és on entra a la història el 'Negrete', Francisco Antonio Rodríguez. Un jove de 26 anys, dominicà i amb antecedents per violència de gènere i ús d'armes i trencament de condemna. Després d'investigar-lo, els Mossos d'Esquadra el van poder detenir a casa seva, on vivia amb la seva mare i altres familiars, el 28 de juny.

Sabia que tothom l'acusava de ser l'autor de l'apunyalament, s'havia amagat a casa i no en va sortir en dies. La policia va haver de fer diverses vigilàncies fins que finalment va rebre l'ordre de la seva detenció. En l'escorcoll a casa no es va trobar l'arma però sí alguns objectes, com les seves vambes, que van servir per poder-lo identificar amb les imatges de les càmeres de seguretat del lloc.

El «Negrete» està en presó provisional des del 29 de juny, un dia després de ser detingut.  En ser arrestat, quan va ser interrogat i ara durant el judici, tot i que no ha volgut declarar davant del Jurat Popular, assegura que no va ser ell qui va apunyalar el 'Colombia'. La seva defensa assegura que després d'estar al bar, al mateix on va estar la víctima, va anar cap a casa seva, on va estar amb la seva família tota la nit; fins l'endemà, el 7 de juny, quan va tornar a sortir al carrer. La versió és diferent de la que defensa l'acusació i la fiscalia, que estan convençuts, després de la instrucció del cas, que va ser l'autor de la ganivetada que li va causar la mort al 'Colombia'.

El Negret s'asseu ara al banc dels acusats per respondre d'aquest crim. Tots els indicis apunten a ell, també les imatges de seguretat tot i que amb una imatge molt dolenta, però durant la investigació no s'ha pogut trobar l'arma del crim, ni ADN al lloc dels fets ni tampoc cap testimoni que hagués vist al 'Negrete' apunyalant al 'Colombia' directament. Un dels testimonis més importants pel cas és un home que va veure Francisco Antonio Rodríguez i Jorge Elicer Gaitan aquella nit quan s'estaven barallant davant de casa seva. Aquest testimoni protegit aportat per la Fiscalia ha declarat davant del jurat popular.

Un testimoni protegit va veure l'acusat amb un ganivet

Quan el testimoni arribava a casa seva va trobar-se cinc persones que s'estaven barallant. Eren quatre contra el 'Colombia' i ell els hi va llençar una ampolla.  Dues d'elles el van perseguir per l'avinguda de Severo Ochoa.  El testimoni va poder reconèixer davant del jutge instructor, i ho ha ratificat avui a preguntes del president del tribunal, a la víctima i també a l'únic imputat, el 'Negrete'.

L'acusat junt amb una segona persona va córrer darrere de la víctima fins a uns arbustos on presumptament el 'Negret' el va apunyalar, tot i que per la llunyania, el testimoni protegit de la Fiscalia no ho va poder veure.  Les dues persones van tornar a desfer el camí que havien fet corrents perseguint a la víctima «després d'uns cinc minuts» i va ser llavors quan el testimoni ha assegurat davant del jurat que va poder veure clarament la cara del presumpte agressor. Assegura també que portava un ganivet a les mans. Tot i que la zona era fosca, va poder veure com la persona que ell va reconèixer com el 'Negrete' va llençar un objecte en un contenidor. L'acusació i la fiscalia creuen que va desfer-se de l'arma del crim, tot i que els Mossos d'Esquadra no van trobar el ganivet al contenidor que va referenciar el testimoni quan la policia va arribar al lloc dels fets. Ara com ara encara no s'ha trobat l'arma.

Amb aquest testimoni, que va veure com l'acusat perseguia a la víctima i després desfeia el camí al cap de poc temps amb un ganivet a les mans, tot i que no va veure materialment la presumpta agressió,  l'acusació i la fiscalia volen demostrar que el 'Negrete' va ser l'autor del crim i la persona que va apunyalar al 'Colombia' al pulmó per posar fi a la seva vida. Tot i no tenir una prova clara, la consecució de fets sembla indicar la versió que apunta la Fiscalia, però haurà de ser el jurat popular qui ho acabi de decidir, també escoltant els altres testimonis.

L'acusació demana absoldre al 'Negrete'

La Fiscalia demana 14 anys de presó pel 'Negrete' per un delicte d'homicidi i que hagi de fer front a una indemnització per la família de la víctima de 130.000 euros. L'acusació particular, que representa a la mare del 'Colombia' també demana que es condemni al presumpte autor de la mort del seu fill d'un delicte d'homicidi i la defensa de l'acusat demana l'absolució, assegurant que el 'Negrete', tot i el que diuen els testimonis del bar on van estar a la nit com també el testimoni protegit, no va sortir de casa aquella nit del juny de 2016.

Imatge de l'avinguda Severo Ochoa de l'Hospitalet, on van apunyalar al 'Colombia'.
Imatge de l'avinguda Severo Ochoa de l'Hospitalet, on van apunyalar al 'Colombia'. | CatalunyaDiari.cat

 

El judici contra Francisco Antonio Rodríguez  seguirà durant aquesta setmana amb la declaració d'un altre testimoni protegit, que estava al lloc dels fets quan van passar els fets, però que segons ha pogut saber CatalunyaDiari no podrà aportar massa informació, i també amb els agents dels Mossos d'Esquadra que van arribar primer al lloc dels fets i els que es van encarregar de les investigacions i la detenció de l'acusat.

Llatins enganxats al basuco

El crim del 'Colombia' es va produir a l'avinguda Severo Ochoa de l'Hospitalet de Llobregat. Una zona molt conflictiva d'aquest municipi del Baix Llobregat on els darrers anys hi ha proliferat la delinqüència protagonitzada per grups llatins.  Durant el judici diversos testimonis han assegurat que el 'Colombia' va ser membre d'una banda juvenil, la coneguda com els Ñetas, i que el presumpte agressor també formava part d'una banda. Tot i que no n'ha transcendit el nom, un dels testimonis del cas ha explicat que el 'Negrete' era conegut al barri per anar amb un grup de persones de nacionalitat dominicana com ell i que es passaven al dia al carrer.

Amb habituals baralles amb altres grups i que havien fet la venda de droga, sobretot marihuana i basuco, el seu modus vivendi. El basuco és una droga que es fa amb les restes de la producció de la cocaïna i es barreja amb productes molt nocius com amoníac.  Coneguda com a «droga dels pobres», el basuco és altament addictiu i té un procés de col·locació molt ràpid, que obliga als seus consumidors drogar-se diverses vegades durant el dia.