Gerardo Billiris i María Belén Torres

Gerardo, l'anestesista que va desfigurar la seva secretària: «Vull poder criar la filla»

Gerardo Billiris ha estat condemnat a 14 anys de presó després de colpejar, desfigurar i abusar a la seva secretària i a altres dues dones

Gerardo Billiris és un anestesista que acaba de ser condemnat a 14 anys de presó. El jutjat considera provat que va abusar de dues dones i va drogar, desfigurar i va intentar matar una altra, la seva secretària.

El pitjor dels casos va ocórrer en l'any 2017 a la ciutat italiana de Palermo, on Gerardo exercia d'anestesista a l'Hospital Militar. Però els altres fets pels quals se l'ha condemnat van passar el 2012.

En aquest primer any Gerardo va ser denunciat per una model que el va acusar d'haver abusat sexualment d'ella. També va acusar el seu company, Juan Martín Mercado, relacions públiques del mateix lloc on treballava. A tots dos els va acusar també d'haver-la drogat per cometre els abusos.

La justícia li va donar la raó a la jove i van ser condemnats: Juan Martín va tenir una pena de sis anys de presó.

Però el segon cas va ser el que va convertir-se en un dels més mediàtics dels últims temps a Itàlia. María Belén Torres, que era la secretària de Billiris, el va denunciar per drogar i colpejar-la brutalment a casa seva. De fet, el va acusar d'intentar matar-la, fet que va provocar la detenció de Gerardo el 31 de gener de 2017.

El cas es va fer especialment viral perquè María Belén va fer públiques les agressions que va patir. Va publicar en xarxes socials la seva cara completament desfigurada. Ella tenia 24 anys en el moment de l'agressió i va haver d'estar diversos dies ingressada.

Finalment, el cas va arribar a judici i Gerardo va ser condemnat a 14 anys de presó. Una condemna que ara ha estat confirmada pel fiscal i que posa punt final a una traumàtica experiència.

Durant el judici, Gerardo Billiris es va mostrar penedit de tot el que havia passat. Jo mai vaig voler fer-li el que va passar, a ningú se li fa una cosa així», va assegurar davant del jutge.

«Vull poder criar la meva filla i demanar-li perdó a la senyoreta Belén Torres, li demano perdó a ella i a la família», va afegir. Lamentablement per a ell, el seu perdó no va ser suficient per evitar-li la presó i no podrà veure créixer la seva filla.

Belén va respondre a la petició de perdó de Gerardo i la va rebutjar de ple. «Em va voler matar. Crec que el que va voler fer va ser violar, però no ho va aconseguir, llavors va anar a matar-me», va assegurar ella.

«Quin penediment li he de creure? Sabia exactament el que feia», va expressar rotundament als mitjans de comunicació.

Un judici amb contratemps

El judici a Gerardo Billiris va estar envoltat de nombrosos contratemps. El mateix acusat es va negar a declarar durant el judici i només ho va fer quan ja estava per conèixer la condemna.

Es creia que en algun moment anava a parlar durant el procés, però finalment mantenir-se callat. El seu advocat, Marcelo Chumita, va assegurar que Gerardo estava molt delicat de salut i no estava «anímicament preparat» per declarar.

L'única cosa que va aconseguir dir en el seu favor és que patia una addicció a les drogues en un intent de trobar un atenuant. De fet, va al·legar que havia estat ingressat una clínica durant un any per recuperar-se d'aquest problema.

Però Gerardo no va ser l'únic que no va voler declarar. Les víctimes van demanar al tribunal declarar a porta tancada per no veure ni creuar-se amb el seu agressor. Només quan els jutges van acceptar la seva proposta, tot i la negativa de la defensa, elles van accedir a declarar.

Finalment, Gerardo Billiris haurà de passar els 14 anys vinents a la presó, la pena màxima pels delictes jutjats. A més, serà inhabilitat durant deu anys per l'intent d'homicidi i per haver drogat a les seves víctimes amb material professional.