Fotomuntatge d'Antonio David Barroso i la seva mare, Macarena

«Treia espuma per la boca»: les quatre versions de la mare del nen desaparegut a Espanya

La policia creu que Antonio David Barroso va desaparèixer durant el trajecte entre Talavera de la Reina i Segòvia

Segueix la cerca sense descans d'Antonio David Barroso, el menor discapacitat desaparegut a Talavera de la Reina (Toledo) fa sis dies. La seva mare, Macarena és l'única persona que sap on és, però pateix un trastorn mental que li impedeix aportar dades coherents. La dona ja ha canviat quatre vegades de versió i la policia s'enfronta a un dels casos de desaparició més difícils que s'han vist mai.

En un primer moment, la mare va afirmar que havia matat el menor, un adolescent de 15 anys amb una discapacitat severa, i des de llavors ha ofert quatre versions diferents sobre la mort del seu fill. La dona té un trastorn bipolar i pateix forts brots psicòtics.

La policia finalment ha decidit no fer cas de les versions de la mare i guiar-se per les proves que va recaptant. Antonio David no pot caminar, parlar, sentir ni menjar sol. Els investigadors el busquen a contrarellotge, però les esperances de trobar-lo amb vida són cada vegada menors.

Macarena i el seu fill van emprendre un viatge després d'una discussió familiar, però el nen va desaparèixer a mig camí. Els únics detalls que coincideixen en les diferents versions que ha ofert la mare del menor desaparegut és que és mort i que el va llançar a un contenidor. A partir d'aquí, la dona ha anat traient i afegint matisos que entorpeixen la investigació.

Versió 1: «L'he matat i l'he llençat a un contenidor»

Macarena, de 38 anys i auxiliar d'infermeria a l'hospital San Juan de Dios de Sevilla, sempre ha estat considerada una mare exemplar. Sobre ella recau la cura del menor discapacitat i d'una altra filla de 19 anys fruit del matrimoni amb el seu exmarit. Es van separar el 2007 i mantenen una relació cordial.

De fet, el matrimoni té una altra filla de 5 anys la custòdia de la qual recau en el pare. No fa gaire, Macarena va estar ingressada per problemes psiquiàtrics als hospitals Valme de Sevilla i Puerto Real de Cadis. El pare dels nens era conscient de la situació, però va mantenir el repartiment de les custòdies tal com estava.

Diumenge passat, 12 de setembre, la dependenta d'una gasolinera de Segòvia va veure Macarena caminant desorientada per l'autovia de Burgos i va trucar a la policia. «He matat el meu fill i i l'he llençat a un contenidor a la sortida de Madrid, al costat d'un edifici blanc i vermell abandonat». Aquesta és la primera versió que va donar.

Els agents van inspeccionar l'edifici que hi havia al costat del centre comercial Xanadú d'Arroyomolinos, però no hi van trobar ni l'infant ni la cadira de rodes. Era l'inici d'un cas que ja van intuir que no seria fàcil.

Versió 2: «L'he tallat a trossos»

En el segon interrogatori, Macarena va canviar el relat i va assegurar que havia matat el nen i després l'havia esquarterat. Segons aquesta nova versió, havia tirat les restes no en un, sinó en diversos contenidors. La policia va dubtar que aquesta versió fos certa des d'un primer moment, ja que no hi havia rastres de sang ni signes de violència al cotxe.

La policia ha inspeccionat el cotxe de Macarena, casa seva, a Morón (Sevilla), i l'habitació de l'hotel on Antonio David i ella van passar quatre hores el dia de la desaparició. Però cap d'aquestes indagacions han aconseguit treure l'aigua clara. A la roba de la dona tampoc hi havia restes de sang, per la qual cosa descarten que fos una mort violenta.

Versió 3: «No l'he matat, es va morir»

Més avançada la investigació, Macarena va canviar de versió i va explicar als agents que no havia matat el seu fill, sinó que aquest havia mort. Va donar més detalls, assegurant que el nen havia mort durant el viatge de Sevilla a Madrid per la Ruta de la Plata, que uneix Sevilla amb Badajoz. Des d'allà van anar fins a Talavera de la Reina, unes cinc hores en cotxe durant les quals, segons diu, el nen va morir.

Durant aquest interrogatori, la mare del menor desaparegut es trobava en un altre estat mental i va assegurar que recordava què ha passat. Segons aquesta nova versió, no va matar el nen, sinó que aquest va morir durant el viatge i que quan va arribar a Madrid el va tirar al contenidor d'Arroyomolinos que havia ementat en l'anterior interrogatori. Però la policia ja havia buscat en aquest contenidor i no hi havia rastre d'Antonio David, així que un cop més la mare mentia.

Versió 4: «Tenia febre i treia espuma per la boca»

En la quarta i última versió que va oferir a la policia, Macarena va assegurar que Antonio David patia febre alta des de feia uns quants dies. Diu que no el va portar al metge i que llavors va decidir viatjar a Galícia. Segons aquest relat, ofert des del psiquiàtric de Segòvia, va canviar els panys de casa, es va desfer de gairebé tots els mobles i va llençar el mòbil en un contenidor de Morón.

La mare assegura que el nen va morir a casa i que diumenge 12, a mitja tarda, el va pujar al cotxe rumb a Talavera de la Reina (Toledo), on va arribar cap a dos quarts de nou del vespre i va entrar amb el mort a l'habitació d'un hotel. Quatre hores després va sortir, va lliurar les claus a recepció i va marxar. Les càmeres de trànsit van captar el cotxe sortint de la ciutat, però no es veu si Antonio David era dins.

La principal hipòtesi de la policia

Dijous passat, 16 de setembre, els investigadors van trobar el telèfon mòbil de Macarena dins del contenidor, i ara l'estan analitzant per si pot donar alguna pista. Tampoc es creuen l'última versió de Macarena, i s'inclinen per la possibilitat que el nen morís durant el trajecte des de Talavera de la Reina fins a la gasolinera de Segòvia, que va durar deu hores, un temps massa llarg per als 200 quilòmetres que separen les dues poblacions.

El que va passar en aquest lapse de temps segueix sent un gran misteri, però estan segurs que aquí hi ha la clau d'aquest cas tan complex. Tot va començar fa un mes, quan Macarena va tenir una discussió molt forta amb la seva filla, de 19 anys, i la va fer fora de casa de males maneres. La jove ha demanat ajuda per a trobar al seu germà, «un nen molt especial i estimat per tothom».