Fotomuntatge de Patrick Nogueira Gouvela, Marcos Campos Nogueira i Janaína Campos

17 de setembre, la data del crim més atroç que es recorda a Espanya: 4 víctimes

Avui es compleixen 5 anys des que es van trobar els cossos sense vida d'uns pares i els seus dos fills petits.

El 17 de setembre de 2016, un crim múltiple va sacsejar la tranquil·la població de Pioz, a Guadalajara, Aquella nit, la Guàrdia Civil va trobar en un xalet els cadàvers de dos nens, d'un i quatre anys, juntament amb els seus pares.

 

La mala olor que desprenia la casa va ser el signe d'alerta per a un veí, que va avisar la Guàrdia Civil. Un cop allà, els agents es van trobar amb la brutal estampa: els nens i els seus pares, d'origen brasiler, havien estat assassinats, esquarterats i guardats en bosses.

 

Es tractava de Marcos Campos Nogueira, la seva dona d'origen brasiler, Janaína Campos, i fills que tenien en comú, David i Carolina.

 

Al principi, les hipòtesis apuntaven a una possible venjança com a mòbil de l'assassinat múltiple. Fins i tot José Julián Gregorio, delegat del Govern a Castella-la Manxa, va arribar a afirmar que tot encaixava amb la teoria d'una venjança. No obstant això, va subratllar que, al seu parer, «una venjança d'aquesta categoria no és una cosa comuna».

 

Sospites entre l'entorn familiar

I és que en les investigacions alguna cosa no quadrava, ja que la parella no tenia antecedents penals, ni a Espanya ni al Brasil.Al cap de poc temps es va començar a pensar que l'assassinat el podria haver comès algú del cercle pròxim de la família. I és que la porta de l'habitatge no havia estat forçada.

 

La investigació va seguir avançant i es van anar sabent més detalls d'aquest crim tan macabre. La mort de la família s'hauria produït entre el 16 i el 22 d'agost, quan van ser degollats.

 

No obstant això, hi va haver un altre fet que va fer guanyar força a la hipòtesi que l'assassí era algú proper a la família. El pare i la mare havien estat esquarterats, però els nens no.

 

El nebot del pare, l'assassí

Tot va fer un gir quan la policia va trobar restes biològiques d'un nebot de Marcos Campos, el pare de família. Va aparèixer ADN seu a la cinta americana que s'havia utilitzat per a tancar les bosses on hi havia els cadàvers.

 

Es deia Patrick Nogueira Gouveira, tenia 20 anys i estava obsessionat amb la dona del seu tiet i mare dels nens. Va ser un crim passional. A més, el sospitós se n'havia anat d'Espanya el 22 d'agost, data que coincidia amb la de l'assassinat de la família.

 

L'assassí va matar primer la dona i després els nens. Llavors es va esperar tranquil·lament fins que el pare va arribar de treballar i el va matar i esquarterar.

 

El més macabre de tot és que l'assassí va explicar tots els detalls del crim al seu millor amic, Marvin Henriques Correia. Ho va fer per WhatsApp, mentre esperava que arribés el seu tiet per a assassinar-lo. El 2018, Patrick Nogueira va ser condemnat a Espanya per un jurat popular a tres penes de presó permanent revisable.

 

Henriques Correia va ser detingut per la policia brasilera, ja que sospitaven que havia col·laborat amb l'autor del quàdruple assassinat. No obstant això, després va ser posat en llibertat amb mesures cautelars. Després del judici al Brasil, va quedar absolt davant la indignació de la família.

 

La jutge va considerar que l'acte en si era menyspreable, però en el codi penal brasiler no existia la tipificació d'aquest delicte, així que es trobaven davant d'un «buit legal».

 

Durant el procés, es va saber que Patrick havia donat signes d'esgotament mentre esperava que arribés el seu oncle. Fins i tot plantejat s'havia plantejat no matar-lo, però Henriques Correia li va insistir que seguís amb el pla inicial de matar tota la família.