Imatge d'un dels tres gihadistes detinguts a Barcelona en una operació

El jove gihadista de Barcelona: Va arribar per Nadal amb la intenció d'atemptar

El jove convivia amb dos gihadistes més al barri de la Barceloneta

El passat divendres 8 de gener la Policia Nacional detenia a Barcelona a tres presumptes gihadistes, un d'ells hauria arribat a Espanya durant les vacances de Nadal. La detenció s'ha fet pública aquest dilluns i ara, se n'han desvelat més detalls. 

La recerca va començar quan els agents van tenir coneixement de l'arribada a Espanya, la nit de Nadal, d'un ciutadà de nacionalitat algeriana «potencialment perillós», segons ha informat la Policia Nacional.

A partir d'aquest moment, experts en la lluita contra el terrorisme gihadista de la Comissaria General d'Informació van començar una «intensa cerca per a la seva immediata localització». La recerca va determinar que aquest individu es trobava residint en un immoble ocupat del barri de la Barceloneta de la Ciutat Comtal i, posteriorment, es va comprovar que allí convivia amb altres persones.

Les altres dues persones amb qui va ser localitzat són dos argerians, un considerat «acòlit» del combatent terrorista i l'altre per prestar el suport logístic. L'argerià retornat des de la zona de conflicte, la nit de Nadal, és un jove de 28 anys que planejava imitar accions de terroristes solitaris i a qui els especialistes de la Comissaria General d'Informació vinculen amb la franquícia de l'Estat Islàmic (DAESH) del nord d'Àfrica.

Els tres detinguts han passat aquest dilluns a través de videoconferència a la disposició del Jutjat Central número 6 de l'Audiència Nacional i han ingressat de moment en una presó de Catalunya després de dictar-se presó incondicional. El temporal de neu ha impedit que viatgessin a Madrid sota custòdia policial i que se celebrés presencialment la presa de declaració.

L'operació de la Comissaria General d'Informació i de la Brigada Provincial de Barcelona s'ha dut a terme sota coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, comptant amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), els Serveis d'Intel·ligència Algerians, el Federal Bureau of Investigation (FBI) dels Estats Units i de l'Oficina Europea de Policia EUROPOL.

El gihadista hauria militat a les files de DAESH

La Policia ha valorat que, gràcies a la cooperació internacional, es va evidenciar que un dels subjectes era gihadista retornat de la zona de conflicte sirià-iraquià, «on hauria militat durant un ressenyable espai de temps en les files de DAESH».

Durant el seu periple internacional el combatent va passar per l'Iraq, Turquia i el Senegal, on continuo la seva activitat pro-DAESH. Després del seu retorn a Algèria, es té constància que el retornat s'hauria vinculat a la franquícia de l'esmentat grup terrorista en el nord d'Àfrica, contra la qual s'han fet importants operacions en els últims dies.

Analitzades les fortes mesures de seguretat que adoptaven els arrestats i amb la proximitat del temporal climàtic que podia dificultar la seva localització permanent, els investigadors van decidir procedir a la seva immediata detenció neutralitzant així una amenaça per a la seguretat pública.

A més de les detencions, els agents han practicat el registre de l'immoble on residien i han confiscat divers material electrònic, el qual està pendent de l'oportuna anàlisi pels especialistes en la lluita contra el terrorisme gihadista.

La causa ha estat declarada secreta pel magistrat de reforç del Jutjat 6 de l'Audiència Nacional, Alejandro Abascal, que els atribueix els delictes de pertinença a organització terrorista, han informat fonts jurídiques.