Un agent de la Policia Nacional rere un cotxe del cos de policia, de nit i amb llums enceses

Els gihadistes de Barcelona van arribar en pastera i volien emular l'atemptat de Viena

El líder de la cèl·lula, un jove algerià, va entrar a Espanya la vigília de Nadal per l'Estret de Gibraltar, acompanyat d'un acòlit

Dos dels tres gihadistes detinguts a Barcelona el passat divendres van entrar a Espanya en pastera després de travessar l'Estret de Gibraltar, segons ha avançat el digital 'El Español'. El citat mitjà ha assegurat també que l'objectiu del líder de la cèl·lula, un jove algerià de 30 anys, era cometre un atemptat a Europa, imitant la massacre perpetrada a Viena el passat mes de novembre per un llop solitari d'origen macedoni. Cal recordar que el 2 de novembre, aquell terrorista va sortir al carrer amb un fusell i un matxet, assassinant quatre persones i ferint altres 23.

'El Español' també ha assegurat que els tres detinguts, ja a la presó per ordre de l'Audiència Nacional, són de nacionalitat algeriana i que van viatjar a Barcelona amb identitats falses. Segons els investigadors, van fer servir documentació líbia i també marroquina. Segons fons de la investigació, els terroristes no estaven preparats encara per atemptar i està clar si el seu objectiu era Catalunya o Barcelona era un lloc de pas cap a altres països europeus.

Una persona «potencialment perillosa»

Poc abans de les festes de Nadal, la Policia Nacional va tenir coneixement —a través dels serveis d'informació algerians— de l'arribada a Espanya d'un individu de nacionalitat algeriana «potencialment perillós», moment en què va iniciar la investigació. A partir d'aquí, experts en la lluita contra el terrorisme gihadista de la Comissaria General d'Informació van començar una «intensa cerca per a la seva immediata localització».

La investigació va determinar que aquest individu es trobava residint en un immoble ocupat del barri de la Barceloneta de Barcelona, on es va comprovar que convivia amb altres persones. Davant les previsions de possibles afectacions de la borrasca Filomena, els cossos policials van decidir actuar divendres, detenint el líder de la cèl·lula, un acòlit que havia arribat amb ell a Espanya i la persona que els va donar suport logístic a Barcelona.

Un combatent que havia passat per Turquia, Iraq i el Senegal

La Policia Nacional ha destacat que, gràcies a la cooperació internacional, es va evidenciar que un dels subjectes era gihadista retornat de la zona de conflicte de Síria i Iraq, «on hauria militat durant un ressenyable espai de temps a les files de DAESH».

Durant el seu periple internacional, aquest combatent havia passat per l'Iraq, Turquia i el Senegal, on va continuar la seva activitat favorable al DAESH. Després del seu retorn a Algèria, es té constància que s'hauria vinculat a la franquícia de l'esmentat grup terrorista en el nord d'Àfrica, contra la qual s'han realitzat importants operacions en els últims dies.