Part superior d'un cotxe de policia amb el llum blau encès

Gir en el cas de la nena atacada pel seu amic de 13 anys a Espanya

L'agressor, que segueix ingressat fins que se li faci una valoració de l'estat mental, va assegurar en el seu moment que «només volia saber el que se sentia al matar», però ara ha canviat la versió dels fets

L'intent d'assassinat d'una nena de 13 anys a mans del seu amic, també de 13, ha esborronat aquesta setmana passada l'Estat espanyol. Un succés terrible i estrany, en què el jove va explicar que la seva motivació en atacar la nena era «saber què se sentia al matar». Núria, la víctima de l'agressió que gairebé li pren la vida, acaba de recuperar la consciència a l'hospital, on ha passat 23 dies en coma.

La menor va rebre diversos cops amb una barra de ferro que l'agressor li va donar amb l'objectiu de matar-la. Finalment, intentant fugir del jove, Núria es va enfilar a la balconada de la casa i va caure al buit des d'un segon pis. L'agressor està ingressat a l'Hospital Universitari d'A Coruña fins que es valori el seu estat psiquiàtric.

L'agressor canvia la seva versió dels fets i diu que no recorda res

La seva primera versió dels fets, però, ha canviat. D'entrada, el noi va relatar a la policia que va intentar matar a cops a una amiga per «sentir què se sentia al matar». De fet ell mateix va trucar al 112 després que Núria caigués pel balcó, i amb una fredor inusitada, li va dir a l'operador que havia matat una amiga. La policia va acudir al lloc dels fets i van trobar la menor estesa a la vorera amb greus ferides al cap.

Un cop van pujar al pis, el mateix agressor els va obrir la porta sense resistència i va confessar que acabava de colpejar a la seva amiga. Ni tan sols va intentar ocultar la barra de metall amb què l'havia colpejat. Els agents també van trobar el ganivet amb el qual la víctima havia intentat defensar-se de l'agressor, segons ell mateix va relatar.

Quan el menor va trepitjar l'Hospital d'A Coruña, va tornar a explicar-li al psiquiatre que havia atacat a la seva amiga només per saber el que se sentia. No obstant això, ara que la guàrdia civil s'ha disposat a interrogar el menor, el jove ha canviat sobtadament de versió i sosté que no es recorda de res. Assegura que recorda de forma «borrosa» els fets.

El noi no té antecedents de drogues ni males conductes, i és superdotat

Per ara, l'agressor segueix ingressat a l'hospital i roman a càrrec de la Fiscalia del Menor. Allà ha rebut la visita de professionals de la Unitat Mental de l'Hospital Clínic de Santiago per avaluar el seu estat mental. Segons la Guàrdia Civil, el menor no té antecedents, ni de drogues ni de comportaments violents. A més, s'ha sabut que té un coeficient intel·lectual per sobre de 130, per la qual cosa se'l considera superdotat. 

No se'l pot jutjar per ser menor de 14 anys

Mentrestant, Núria, la menor agredida, ha despertat del coma després de 23 dies entre la vida i la mort. La seva família assegura que ja els escolta i entén, encara que ho celebren amb cautela, pendents de les possibles seqüeles que puguin quedar. La mateixa família ha convocat una concentració a Ourense per demanar una modificació de la Llei del Menor, que impedeix jutjar i imputar a qualsevol menor de 14 anys.

El jove de 13 anys és inimputable per la seva edat. Si es conclou que el menor pateix un trastorn de conducta, el fiscal promouria el seu ingrés a un centre de protecció de menors, però ara mateix tot depèn del fet que els professionals lliurin el seu informe de valoració psiquiàtrica perquè la Xunta assumeixi la tutela el jove. En qualsevol cas, la Xunta sí que podria sancionar econòmicament els tutors i retirar-los la tutela.