Propietari fent fora als ocupes de casa seva

Gir en el cas de Víctor i els ocupes que va fer fora de casa: podria pagar-ho molt car

Els ocupes es plantegen denunciar el propietari i es podria enfrontar a una pena de presó

Víctor s'ha fet famós en les últimes hores pel vídeo en què se'l veu fent fora els ocupes de casa seva. Aquest veí de Múrcia va irrompre al seu domicili amb pals i vares per treure els inquilins. Aquests havien entrat a l'immoble aprofitant que el propietari estava de vacances.

El cas ha generat una nova controvèrsia sobre la problemàtica de les ocupacions i la indefensió dels propietaris. Les lleis són poc contundents i els judicis lents. Això fa que els ocupes puguin entrar a una casa i quedar-s'hi durant mesos, protegits pel buit legal.

De vegades, la desesperació porta els propietaris a prendre's la justícia per la seva mà. És el que va passar en el cas de Víctor, que després va defensar la seva actuació dient que estava protegint la seva família. Tot i això, els ocupes es plantegen denunciar-lo i podria pagar-ho molt car.

S'enfronta a greus delictes

Víctor va trobar casa seva ocupada i amb dues persones va decidir accedir-hi i desallotjar-los amb pals. Segons ha avançat Cuatro, els ocupes s'estarien plantejant la possibilitat de denunciar-lo. Si finalment ho fan, Víctor s'enfrontaria a dos possibles delictes.

Víctor podria ser acusat d'un possible delicte de coaccions, castigat amb penes des dels sis mesos fins als tres anys de presó. També es podria enfrontar a un delicte de realització arbitrària del mateix dret. Això comporta una multa econòmica, la quantitat de la qual seria fixada pel jutge.

En tot cas, l'actuació d'aquest propietari podria acabar sortint-li cara amb penes econòmiques i presó. Ell, per la seva banda, denuncia la situació de «completa indefensió» en què es troba. «Sabent com funcionen les coses, sempre els sortirà més barat pagar una multa que un advocat», ha dit.

No eren ocupes de necessitat

Les xarxes socials s'han bolcat en suport cap aquest propietari que va decidir prendre's la justícia pel seu compte. Víctor va denunciar que a Espanya «els propietaris tinguin menys drets que un ocupa». Un pensament que comparteixen moltes persones davant l'onada d'ocupacions.

L'estiu és una època especialment propícia per a les ocupacions, ja que els ocupes aprofiten que les cases són buides. Tot i això, aquest propietari adverteix que en casos com el seu no es tracta d'ocupacions per necessitat. «Es van comprar fins i tot una piscina», afirma.

L'home assegura que va actuar en calent, però defensa el que va fer, ja que diu que estava defensant els seus drets. Explica que estaven moblant la casa al seu gust i que no estaven en una situació social de necessitar ajuda.

▶️ Vídeo del dia

Controvèrsia a les xarxes

La llei a Espanya és clara i ara ofereix als ocupes la possibilitat de denunciar al propietari per les coaccions. Hi va haver una allau de missatges defensant el propietari, ja ho consideren una actuació justa. Però la controvèrsia continua, i hi ha qui critica les formes d'aquest propietari.

«No estic d'acord amb les ocupacions, però això és tractar la gent com a animals», comenta un usuari després de veure el vídeo. «Tant de bo t'ocupin la casa quan tornis d'un llarg dia de feina», li respon un altre. Hi ha qui comenta que amb un bon advocat poden ficar el propietari a la presó.

Recentment, un jutge d'instrucció va desmentir a Espejo Público que la llei espanyola protegeixi els ocupes. Segons Diego Álvarez, els propietaris tenen prou instruments legals per protegir els seus drets. «Si hi ha un interès del propietari a fer fora els ocupes, el desallotjament és immediat», afirma.