Fotomuntatge de Joel Fernández Viñan i un cotxe de policia

La desaparició de Joel, de 22 anys, a Galícia: una nova pista ho canvia tot

El telèfon mòbil del jove va donar un nou senyal que va marcar una ubicació diferent

No se sap res sobre Joel Fernández Viñán des del 29 de gener del 2022. Aquella nit el jove va desaparèixer a Vigo sense deixar cap rastre. Abans de marxar va deixar una nota de comiat per a la família. Tot semblava indicar que havia marxat de forma voluntària, encara que semblava ser un suïcidi. El noi, de 22 anys, només s'havia endut una motxilla i el seu skate. No duia diners, ni tampoc documentació.

La seva família, espantada pel que pogués fer, va sortir immediatament a buscar-lo als llocs que solia freqüentar. El noi havia aconseguit superar una depressió, però «aquell dia estava estrany». Tot i desconèixer el seu parador, un senyal ha tornat a donar esperances a la seva família; el mòbil s'ha tornat a encendre.

Inesperada desaparició

Dissabte a la nit, 29 de gener, es va convertir en un enigma per als pares de Joel Fernández Viñán. Aquell dia, segons informa Libertad Digital, el jove havia estat a casa amb la família fins a les 16:00. Després, va sortir de compres a buscar uns nous pantalons. Va tornar al domicili amb les mans buides després de no trobar cap peça que el convencés. Poc després, uns amics li van trucar per anar a practicar amb l'skate a un nou centre comercial. Joel va acceptar i va marxar a fer una volta.

En tornar, segons assenyala el seu pare a Libertad Digital, «estava mig estrany, va entrar a l'habitació directament i es va tancar». El seu comportament va generar preocupació a la família i l'home va decidir entrar per parlar amb el seu fill. En aquesta conversa, el jove no estava receptiu i, segons ha explicat l'home, se'n va anar per deixar-li el seu espai. «Pensava que estava aclaparat». Mentre li donava temps per estar tranquil va decidir dutxar-se, moment en què Joel va aprofitar per marxar.

Foto del cartell del desaparegut, Joel Fernández Viñan
Joel Fernández Viñan va desaparèixer després de mostrar-se especialment 'estrany' | SOS DESAPARECIDOS

La seva família, sorpresa, es van adonar de la nota que els havia deixat: «Gràcies per tot el que m'han donat». En aquell moment, van sortir a buscar-lo immediatament, encara que «pensant que el trobaríem mort». Els seus pares van avisar els seus amics perquè s'unissin a la recerca.

Després de diverses hores buscant-lo, i sense notícies del jove, el pare es va disposar a posar la denúncia. Durant els següents mesos, la cerca no va cessar. Familiars i amics feien batudes per naus, fàbriques abandonades, albergs o llocs freqüentats pel desaparegut, però no van aconseguir cap indagació que pogués ajudar en la seva localització. El mòbil havia deixat d'emetre senyal en una zona, a escassos deu minuts de casa seva. Joel Fernández Viñán no havia contactat amb ningú.

Un petit senyal

No obstant això, dos mesos després un vestigi va tornar a il·lusionar els seus familiars. El 9 de març del 2022, el seu mòbil va tornar a encendre's per connectar-se a una xarxa social. Només va ser un instant, però suficient per localitzar-lo.

El senyal es va registrar a Tomiño, un municipi pertanyent a la província de Pontevedra. Aquesta ubicació se situava a 40 quilòmetres del domicili, però de moment es desconeix si va ser ell o algú que tingués el seu telèfon, ja que allà no van trobar cap rastre.

Tot i les escasses pistes sobre el jove, la seva família no descansa. I encara que tenen diverses hipòtesis sobre on es pot trobar, cap se sosté. Joel era un amant de Portugal i, segons relata el seu pare, li encanta viatjar, però la recerca al país veí no va donar resultat.

Una altra de les hipòtesis que ha estudiat la família és que el jove hagi decidit començar una nova vida al seu país d'origen, l'Equador, cosa que els seus pares descarten, ja que seria molt difícil el viatge sense documentació. Així i tot, la cerca segueix en marxa per poder trobar qualsevol prova que els ajudi a esbrinar el parador de Joel.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!