Primer pla d'Helena Jubany

Gir de 180° en el cas Helena Jubany: troben una prova clau 20 anys després

Una prova cal·ligràfica confirma que els anònims contra Helena Jubany són d'un company del grup excursionista

Gir (i dels grossos) en el cas d'Helena Jubany. Després de molts anys de preguntes sense resposta, ara sembla que el cas podria patir un gir gairebé definitiu. I és que un informe cal·ligràfic elaborat pel Cos Nacional de Policia (CNP) assenyala a Francesc Xavier J.M. com a autor dels anònims que va rebre Helena Jubany poques setmanes abans de ser assassinada. 

L'acusació és qui ha fet la revelació. De fet, el titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ha cridat a declarar el sospitós el pròxim 1 d'abril. 

Francesc Xavier J.M. ja tenia la condició d'investigat des del passat mes de desembre i el jutge estava esperant el resultats de la prova cal·ligràfica per citar-lo. Sospitós i víctima es coneixien perquè eren companys de la Unió Excursionista de Sabadell en el moment dels fets, l'any 2001. 

Els anònims ja tindrien autor

Els dos anònims que va rebre Jubany sempre anaven acompanyats amb begudes adulterades amb somnífers. Les begudes eren orxates, producte que agradava molt a la víctima. 

El nou investigat va estar a punt d'esquivar la justícia perquè el jutge li va atribuir aquesta condició l'1 de desembre de 2021, només unes poques hores abans que el delicte prescrivís. L'endemà, el 2 de desembre, es complien 20 anys de la mort de la bibliotecària en un bloc de pisos de Sabadell.

L'acusació particular, però, va aconseguir incloure Francesc Xavier J.M a la causa després d'aportar uns correus electrònics extrets del disc dur de l'ordinador d'Helena Jubany.

El dia 1 d'abril, dia D

Segons el jutge, el contingut de les converses tenia una connexió clara amb els anònims que va rebre la víctima. A més, en el seu dia Jubany ja va verbalitzar que sospitava del company de la UES.

Ara, el cas pot patir un gir totalment inesperat: Francesc Xavier J.M. declararà com a investigat el pròxim 1 d'abril a Sabadell

Cal destacar que van declarar com a investigat l'home en un moment absolutament clau. I és que poques hores abans que el delicte, comès el 2001, prescrivís, l'acusació va aconseguir declarar-lo com a investigat.