Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El perillós violador de la Verneda, en llibertat després de vint anys tot i no estar rehabilitat

Gregorio Cano va violar l'any 1997 i 1998 diverses dones | Sortirà en llibertat després de complir només 20 anys de presó d'una condemna de més de 167

Gregorio Cano Beltri, l'home que sortirà en llibertat total a principi de maig.
Gregorio Cano Beltri, l'home que sortirà en llibertat total a principi de maig. | CatalunyaDiari.cat

 

Vint anys després d'ingressar a presó, aquest primer de maig el violador barceloní Gregorio Cano, el violador de la Verneda, sortirà en llibertat. Va ser condemnat per gairebé una vintena de violacions en diversos barris de Barcelona els anys 1997 i 1998 i després de complir la condemna —només de vint, tot i ser condemnat a més de 167 anys de presó, tal com preveu el Codi Penal espanyol— ara sortirà de la presó. Ja havia pogut sortir en tercer grau però ara quedarà lliure, sense haver de tornar a la presó i sense cap vigilància.

Els informes dels equips multidisciplinars que avaluen els riscos de reincidència dels interns creuen que  el violador de la Verneda pot reincidir en la seva conducta delictiva malgrat els programes que ha rebut i dels quals ha participat durant la condemna de presó. Cano segueix consumint drogues, igual que quan va ser detingut i processat per les violacions dels anys 1997 i 1998. L'informe, segons ha pogut confirmar CatalunyaDiari.cat de fonts properes al cas, situa en «alt» el risc de reincidència de l'home que serà alliberat a principi de maig.

El cas de Gregorio Cano, el violador de la Verneda

Durant els anys 1997 i 1998 Gregorio Cano va violar i intentar violar a gairebé 40 dones a Barcelona.  Quan va ser detingut, el maig del 1998, tenia 27 anys, treballava al Corté Inglés i s'estava a punt de casar. Tenia parella des de feia temps, consumia drogues però cap antecedent penal... i una doble vida. Se li van poder imputar 24 agressions sexuals i durant el judici en va reconèixer 17. Finalment va ser condemnat a més de 167 anys podent provar 24 violacions. Algunes d'elles, en grau de temptativa. Segons les investigacions de la Brigada de Policia Judicial de Barcelona, era un violador no extremadament violent i moltes de les agressions van quedar en temptativa perquè marxava si les seves víctimes oferien molta resistència.

Quan la policia —els anys 97 i 98 la seguretat ciutadana era competència de la Policia Nacional— va tenir clar que hi havia un depredador sexual per Barcelona, Gregorio Cano actuava de nit, els caps de setmana i sobretot en zones amagades i aïllades. A poc a poc, però, es va anar acostant a zones més poblades, no calia que fos negra nit i fins i tot, va actuar durant la setmana, no només dissabte i diumenge. Va deixar els descampats per portals de cases en llocs on passava gent.

Agressions sexuals per tot Barcelona

La majoria d'agressions i violacions que es van denunciar i que la policia va relacionar amb ell van ser a Sant Martí i a la zona de la Verneda, unes vuit. També uns set a Nou Barris. En va cometre unes sis als districtes d'Horta Guinardó i de l'Eixample. I també, segons les informacions que tenia la policia quan el va detenir, tot i que finalment no se li van poder imputar totes, també quatre a Gràcia, dues a Sants, dues a Ciutat Vella i una a Sarrià. Cano es va fer fort en alguns punts de la ciutat,  les zones zero: el carrer del Pont del treball, a la Verneda, a la plaça de les Glòries o la cantonada de Fabra i Puig amb Meridiana, també al districte de Sant Martí.