Important sorpresa dels agents del Seprona de la Guàrdia Civil a Tremp (Pallars Jussà), on han trobat un dipòsit incontrolat d'amiant als voltants d'una nau industrial abandonada, situada als afores del municipi. Segons ha explicat el cos a través d'un comunicat, la troballa va tenir lloc a finals del passat mes de setembre i el recinte estava sense tancar, deixant el material accessible per tothom.
Els agents de la Benemèrita van trobar multitud de deixalles en l'espai, entre elles fins a 150 plaques d'amiant de diferents mides, així com diversos dipòsits i tubs de fibrociment. Segons la Guàrdia Civil, el material estava desgastat o fracturat i a l'intempèrie, a pocs metres d'una benzinera, diversos habitatges i comerços.
Això, segons el cos de seguretat, suposava un greu risc per al medi ambient i per a la salut de les persones. Davant tot això, es va aixecar una acta d'infracció administrativa. La finca en què s'ha fet la troballa està inscrita a nom d'una empresa amb domicili social a Barcelona. Els agents del Seprona van enviar l'acta que van aixecar a l'Agència de Residus de Catalunya.
Més amiant trobat en una finca rústica de l'Alt Urgell
Aquesta ha estat la segona troballa d'aquests materials a la demarcació de Lleida. En aquest sentit, pocs dies abans del descobriment de Tremp, es va localitzar un mur d'uns vint metres de longitud fet amb plaques de fibrociment, Així mateix també es va trobar amiant tirant en una finca rústica del polígon industrial de les Valls de Valira (Alt Urgell).
En aquest cas, en tractar-se d'un residu perillós, es va alertar les autoritats competents per tal que fos retirar de manera immediata.
El compromís del president Aragonès per acabar amb l'amiant a Catalunya
Cal recordar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va comprometre el passat mes de juny a treballar amb els ajuntaments i la resta d'administracions per erradicar l'amiant present en edificis d'arreu del país. Ho va dir en el marc de la presentació d'un estudi a Badia del Vallès, que va determinar que al municipi es van trobar fins a 200 edificis residencials amb aquest perillós element.
En aquest sentit, l'estudi va calcular que caldrien uns 4 milions d'euros per tal de retirar tots aquests materials del municipi.