Els avanços i el desenvolupament de les tecnologies han permès als lladres desenvolupar noves estratègies de crim més eficaces. Ciberatacs, enllaços infectats i webs fraudulentes són cada vegada més comuns als dispositius.
No obstant això, mala herba mai no mor i les tècniques de carrer i casolanes sembla que mai es perdran entre el gremi de lladres. Aquesta vegada ha estat per la manipulació de caixers automàtics que les autoritats s'han vist obligades a alertar per les xarxes socials d'aquesta nova estafa.
Alerta per caixers automàtics trucats
Des del seu compte oficial de Twitter, la Guàrdia Civil ha estat l'encarregada de donar l'avís a la ciutadania i usuaris. En el tweet alerta que «si has teclejat correctament el teu pin, però el caixer automàtic no et dóna els teus diners», no te'n vagis sense comprovar la ranura i trucar al teu banc.
A més a més, juntament amb el post apareix una imatge presa per les mateixes Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, on apareix descoberta la trampa que feien servir els delinqüents. Es tracta de l'estafa de l'anomenada «ranura manipulada» amb què els lladres truquen la sortida de diners del caixer.
La «ranura manipulada» per robar-te els diners
La Guàrdia Civil ja coneixia el també conegut «truc de la regleta», que consisteix a col·locar una falsa ranura davant de la ranura oficial del caixer automàtic. De vegades, fins i tot, els delinqüents posen cola i els bitllets es queden encallats en la falsa ranura en sortir de l'original. D'aquesta manera mai no arriben a aparèixer a la vista.
El que busquen de qualsevol víctima és que s'esperi uns minuts perquè surtin els seus bitllets i, encara que estiguin malhumorats, que marxen després de veure que els diners no apareixen. Aquesta reacció és la que esperen els lladres que, després de veure la víctima marxar, aprofiten per desmuntar el seu artefacte i quedar-se amb el botí.
Què cal fer si ets víctima d'aquesta estafa?
Per això, la Guàrdia Civil aconsella els passos que cal seguir si ens passa això. Primerament, s'ha de comprovar si la ranura no està manipulada. En cas que sigui així i no puguem recollir els nostres diners, trucar immediatament, sense abandonar la zona, al nostre banc o targeta per comunicar-ho.
Com detectar si un caixer està «trucat»
Les tècniques es van perfeccionant i cada cop els delinqüents descobreixen formes més sofisticades de manipular aquests dispositius. L'agència de notícies Europa Press ens revela una recopilació de les millors recomanacions de la policia per detectar un caixer manipulat i estalviar-nos més d'una estafa.
1. Teclat fluix
Una manera habitual que tenen els lladres de descobrir el pin de la targeta és mitjançant un teclat fals. L'instal·len a sobre de l'original i es connecta a un dispositiu que rep les tecles que hem premut. Per evitar caure en aquest parany, la Guàrdia Civil recomana comprovar si el teclat es mou abans de teclejar el codi PIN.
2. Lector de targeta
Tot i que té el nom tècnic de skimmer, el lector de targeta és un recurs molt utilitzat pels lladres per tenir accés a la targeta. Consisteix a fabricar una secció semblant a l'skimmer, que s'acobla a l'original. Aquest dispositiu llegeix la banda magnètica de la targeta per poder clonar-la després. Per això, sempre cal comprovar si aquesta unitat està solta.
3. Empassa targetes
Aquesta manipulació també té a veure amb la ranura de la targeta. Tot i això, aquesta vegada es tracta d'una falsa ranura amb una llengüeta feta amb cinta de vídeo. En introduir la targeta, aquesta es queda atrapada pel llaç que forma la cinta i no arriba a entrar en el sistema. Aquest artefacte sol ser més voluminós que la ranura original, per la qual cosa cal fixar-se bé.
4. Caixers falsos amb càmeres
Encara que segurament és la més complexa, és habitual que els delinqüents facin servir l'estafa del front fals. Consisteix en un caixer fals que està equipat amb càmeres que poden gravar la clau de la targeta a l'hora de teclejar-la.
Perquè no ens robin les dades amb aquesta estafa, es recomana comprovar els caixers propers. Els lladres solen inutilitzar la resta de caixers autèntics perquè només tinguin l'opció d'utilitzar el manipulat.
5. Vigila possibles sospitosos
No tots els robatoris en caixers són mitjançant complexos artefactes. Moltes vegades simplement cal mirar de buscar un caixer ben il·luminat i comprovar que no hi ha gent amb actitud sospitosa a prop. Per als lladres menys subtils, l'ús de la força o la intimidació és un recurs habitual just després de retirar els nostres diners del caixer. En cas de robatori de la targeta, truqueu immediatament a l'entitat bancària per bloquejar-la.