Imatge d'un operatiu de Mossos a Barcelona

Macrooperatiu ara mateix dels Mossos a Catalunya amb 28 detinguts

Desmantellen a Girona una organització que coordinava la producció i distribució de marihuana des d'una 'grow shop'

Nou cop dels Mossos contra les màfies a Catalunya. El cos policial ha desmantellat a Girona una organització que traficava a escala internacional amb marihuana i que coordinava la producció i la distribució des d'una 'grow shop'.

S'han detingut 28 persones de diferents nacionalitats per delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, defraudació de fluid elèctric i falsificació de document públic.

Del total, 20 han ingressat a presó. També s'han denunciat tres persones. La investigació es va iniciar al maig del 2021, quan els investigadors van detectar un entramat criminal establert, principalment, a Catalunya i dedicat a la producció i distribució de substàncies estupefaents, bàsicament marihuana.

Imatge dels Mossos d'Esquadra en un escorcoll al Gironès.
Els Mossos, en ple operatiu: han arrestat 28 persones. | ACN

Un operatiu de dos mesos

L'operatiu s'ha desenvolupat en dues fases, la primera l'11 de maig i la segona el 28 de juny. L'organització s'organitzava conformant múltiples cèl·lules delictives especialitzades en la producció, transport i posterior distribució d'importants partides de droga. Aquestes cèl·lules es coordinaven mitjançant l'acció dels líders de l'organització, els quals regentaven un establiment del tipus 'grow shop' a Girona.

Aquesta activitat a la botiga, aparentment legal, els facilitava eines necessàries per al blanqueig dels beneficis que obtenien del tràfic de droga. A més, la seu comercial de l'establiment els oferia un entorn segur i controlat on portar a terme totes les reunions i negociacions necessàries per dur a terme l'activitat delinqüencial sense aixecar sospites. La botiga també es feia servir com a punt de compravenda de les partides de marihuana produïdes al territori.

Els avenços en la investigació van permetre localitzar diferents immobles utilitzats pels membres de les cèl·lules criminals. Aquests eren utilitzats per al cultiu o emmagatzematge de substàncies estupefaents.

La botiga, aparentment legal

Els Mossos han destacat la gran capacitat econòmica amb què comptava l'estructura delictiva, la qual no servia només per la manutenció dels membres que la conformaven sinó també per la compra o arrendament d'immobles, vehicles o tot tipus de materials necessaris per al desenvolupament de la seva activitat delictiva.

Els líders de les diferents cèl·lules gaudien d’un elevat nivell de vida derivat dels beneficis il·lícits procedents del tràfic de drogues, havent-se intervingut grans quantitats de diners en efectiu, diversos vehicles d’alta gamma, embarcacions i altres objectes de valor.

▶️ Les imatges de la vergonya: Motoristes condueixen temeràriament a Barcelona i són denunciats

D'altra banda, la investigació ha permès resoldre una Ordre Europea de Detenció i Extradició emesa per les autoritats de Polònia contra un dels membres de l’organització desmantellada, a qui se li atribueix la comissió de delictes de caràcter violent al seu país d’origen.