La Guàrdia Civil torna a la «normalitat» el 12-O però sense medalles pels Mossos

L'any passat l'acte de la patrona no es va celebrar per la tensió política, aquest any s'ha recuperat | El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, era a l'acte però cap agent ha rebut les tradicionals medalles

Imatge de l'homenatge als caiguts de la Guàrdia Civil, a Sant Andreu de la Barca.
Imatge de l'homenatge als caiguts de la Guàrdia Civil, a Sant Andreu de la Barca. | Guillem RS

El 12 d'octubre és festa grossa per la Guàrdia Civil. Avui, a Sant Andreu de la Barca, on l'Institut Armat té el seu major quarter de Catalunya, s'ha celebrat el dia de la patrona i s'ha fet després que l'any passat s'hagués d'ajornar. Les invitacions estaven cursades i la celebració s'havia de fer l'11 d'octubre, però les amenaces de Carles Puigdemont de fer una DUI i que hi havia totes les unitats policials activades per repel·lir-ho si s'hagués consumat, van aconsellar suspendre l'acte, tot i ser un dels més importants de l'any per comandaments i tropa de la Guàrdia Civil.

Aquest any, i per recuperar la normalitat, la Guàrdia Civil ha tornat a celebrar un acte que diversos agents han coincidit en què calia per animar a la tropa. L'acte serveix per condecorar als agents del cos que durant els darrers mesos han participat en accions destacades i també per retre homenatge als guàrdies civils morts en acte de servei. La celebració de la patrona ha arrencat amb una missa i s'ha tancat amb una desfilada de les unitats que tenen representació a Catalunya.

«Els somriures traïdors ens estimulen i la difamació ens anima»

El general cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, el lleidatà Pedro Garrido ha tornat a fer un discurs molt polític durant l'acte. Ja ho va fer durant la seva presa de possessió com a màxim cap de la Guàrdia Civil a Catalunya aquest estiu i avui ho ha repetit. El general ha recordat que l'any passat l'acte no es va celebrar i no ha passat per alt la seva actuació durant el referèndum de l'1 d'octubre.

Agents dels GAR de la Guàrdia Civil, durant la retirada de l'acte de celebració de la patrona.
Agents dels GAR de la Guàrdia Civil, durant la retirada de l'acte de celebració de la patrona. | Guillem RS

 

Per Garrido les investigacions que ha fet la Guàrdia Civil per aturar el procés independentista han situat al cos com un «referent destacat en la defensa de l'ordre i la llei». El general també ha assegurat que un grup minoritari d'independentistes els ha acusat de «torturadors, assassins i violadors» per atacar-los i que han fet una persecució contra ells per haver defensat la Constitució. «Ens han acusat de feixistes aquells que només accepten una manera de fer i de sentir-te catalans», ha assegurat. «Els somriures traïdors ens estimulen, la difamació ens anima i la fustigació ens referma en la nostra voluntat de contribuir a millorar la vida dels nostres conciutadans», ha fet servir per finalitzar el seu dur discurs.

El màxim comandament de la Guàrdia Civil a Catalunya també ha aprofitat per celebrar les operacions d'èxit que el cos ha desenvolupat els darrers mesos a Catalunya, en la lluita contra el terrorisme i contra el tràfic de drogues.

Sense medalles pels Mossos

Tot i que és habitual que la Guàrdia Civil entregui felicitacions i medalles a agents d'altres cossos, també als Mossos d'Esquadra, aquest any cap agent d'aquest cos de la Generalitat ha rebut cap insígnia. Tot i que la versió oficial és que no s'han fet accions rellevants de manera conjunta amb la policia catalana, fonts consultades asseguren que l'escletxa oberta entre els cossos espanyols i els Mossos arran del Primer d'Octubre de 2017 encara és massa gran. L'any 2016 agents dels Mossos d'Esquadra sí que van rebre medalles per part de la Guàrdia Civil.

Esquius i altres comandaments dels Mossos, durant la desfilada militar.
Esquius i altres comandaments dels Mossos, durant la desfilada militar. | Guillem RS

 

La Guàrdia Civil ha perdut l'oportunitat d'entregar la primera medalla de la seva carrera al comissari Miquel Esquius, ara cap del cos. Els seus companys lluiten, com mana el protocol, i sobre l'uniforme de mitja gala, les medalles del cos o d'altres cossos que han rebut durant els seus anys de servei. Esquius portava el pit descobert. I preguntat per CatalunyaDiari ha aclarit que no en tenia cap.

Sense representació del Govern català

En l'acte hi ha estat convidat el comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, que ho ha fet amb una nodrida representació del cos, amb els caps de la regió i la comissaria on pertany Sant Andreu de la Barca, i també comissaris de pes com Castellví, responsable de la Divisió d'Informació del cos; una de les que més col·labora amb la Guàrdia Civil. Tot i estar convidats, cap representant polític de la Generalitat de Catalunya ha participat en l'acte. La delegació del govern espanyol a Catalunya havia convidat el conseller Buch, el secretari general d'Interior, Brauli Duart, i el director general de la Policia, Andreu J. Martínez.


Comentaris

envia el comentari