Montaje con foto del fallecido

Héctor, l'espanyol de 27 anys mort durant una prova d'atletisme

Es va desmaiar a tres quilòmetres de la meta i va ser ingressat a l'UCI de l'hospital en estat crític

L'atleta espanyol Héctor Vilellas Soro ha mort a 27 anys mentre participava en la prova Behobia-San Sebastián. El jove es va desmaiar a tres quilòmetres de la meta i va acabar morint a l'Hospital de Donosti. Es tracta de la cinquena mort entre atletes en la història d'aquesta competició.

Héctor Vilellas era un dels atletes que diumenge passat va participar en la popular prova Behobia-San Sebastián, al País Basc. La víctima tenia 27 anys i era de la localitat aragonesa de Tauste. El centre mèdic es va encarregar de comunicar a la família la mort del corredor, tal com marquen els protocols actuals.

Primer pla del personatge
Héctor, l'atleta de 27 anys mort a la Behobia-San Sebastián | Cedida

Era la segona vegada que el corredor aragonès participava en la prova. Héctor treballava com a professor a Pamplona i compaginava la docència amb la seva afició per l'atletisme. Una notícia totalment inesperada entre els seus familiars i tota la localitat, de només 7.000 habitants.

A tres quilòmetres del final

Segons 'El Periódico de Aragón', el corredor es va trobar indisposat a la zona d'Ategorrieta, a tres quilòmetres del final. Acabava de superar el quilòmetre 15, una hora i catorze minuts després de començar la prova. Efectius de la Creu Roja van realitzar els primers auxilis després que el jove s'esvaís.

Muntatge amb una foto del mort
Era el segon cop que participava en aquesta competició | La Notícia Digital

Héctor es va estrenar en aquesta prova a l'edició del 2018, quan va completar el circuit en una hora i cinquanta minuts. Era la segona vegada que recorria els 20 quilòmetres de la cursa, però una parada cardíaca va impedir que arribés fins al final. Els serveis d'emergència van ser traslladats amb vida a l'Hospital Donostia de San Sebastián.

Allà, ha estat ingressat a l'UCI, però finalment ha mort. Així ho han confirmat els metges del centre i ho han posat en coneixement de la família. Els organitzadors de la prova han lamentat el tràgic desenllaç i han traslladat els condols a familiars i amics.

Cinquè atleta mort

La tragèdia podria haver estat encara més gran, ja que un altre corredor va patir una parada cardíaca a la mateixa prova, el mateix dia. Entre els 20.000 corredors que van participar en la Behobia 2021, un altre atleta de 24 anys va tenir un error cardíac. També va ser atès per les assistències i traslladat a l'hospital.

Es tracta d'una cursa coneguda que es va inaugurar el 1979, durant l'època moderna d'aquesta prova d'atletisme. Des d'aleshores, ja hi han mort cinc corredors. L'última tragèdia es va produir el 2015, quan el navarrès José Javier Suescun Subero es va desplomar després de passar la meta.

El 2013, la navarresa Arantza Ezquerro va patir una parada cardiorespiratòria quan estava a un quilòmetre de la meta. Al mateix lloc on tres anys abans César Elorduy moria d'un atac cardíac. Els fets van tenir lloc l'any 2002, a prop del Kursaal. La primera de les morts va ser el 2002, quan Asier Torrente va morir d'un atac cardíac a pocs metres de l'arribada.

Una prova maleïda

De fet, el 2000 ja es va haver de lamentar la mort d'una altra persona, Kintxo Urriesti, per un atac de cor. En aquest cas, però, no era un atleta sinó un membre de l'organització que feia tasques de voluntari a la zona de la meta. La mort d'Héctor completa el cicle tràgic d'aquesta prova.

Muntatge amb els dos morts
José Javier Suescun i Arantza Ezquerro, morts a la prova | La Notícia Digital

Héctor Vilellas, aficionat a l'atletisme, era mestre d'anglès i educació física a primària, al CP Monte San Julián de Tudela. A més, va impartir classes particulars a Pamplona. En les últimes hores estava en estat «crític irreversible» i ha acabat morint.

El darrer mort en aquesta prova, José Javier Suescun, era de la localitat navarresa de Berbinzana i tenia 31 anys. Era enginyer industrial, estava casat i no tenia fills. Va morir en una edició marcada per les altes temperatures, on van haver d'atendre cinc corredors més per cops de calor.

Crida als atletes

Arantza Ezquerro, de Zizur, també va perdre la vida durant la competició al costat de la seva parella. La seva mort va ser un cas estrany, ja que estava acostumada a fer competicions.

Arran de la mort d'Arantza, els organitzadors de la competició van posar èmfasi en «la necessitat que l'atleta es cuidi, s'examini i faci proves d'esforç». També van deixar clar que «la garantia de sobreviure no la té ningú».