El club dels Hells Angels i els seus secrets amagats

Abans de poder entrar en aquest grup amb tots els drets, s'ha de demostrar que s'hi està compromès

Dos miembros de los Hells Angels acuden a una concentración de moteros
Integrants dels Hells Angels en una concentració d'aficionats a les motos | Lee Brimelow

 

A prop del lloc on resideixo, a la vora del mar Mediterrani, hi ha una botiga de tatuatges molt poc concorreguda. M'hi aturo una hora, si arriba, a prendre alguna cosa —a la botiga també es poden comprar i prendre begudes— i puc observar que no hi ha gaire gent que vingui per fer-se un tatuatge. En canvi, hi ha diverses persones que passen a saludar el tatuador, que du mig crani ple de símbols tribals i d'altres tipus i que sembla que ja coneixen d'abans, però no es queden gaire estona. Són membres de l'organització de motards més perillosa i estesa del planeta, originària dels Estats Units: els Hells Angels, o Àngels de l'Infern.

A primera vista, el seu aspecte i el so del motor dels seus vehicles ens pot recordar a 'Sons of Anarchy', però la realitat no té tant d'estil: l'extorsió i les activitats il·lícites relacionades amb la droga enfosqueixen el dia a dia del grup, tal com ha explicat 'Carácter Urbano'. Aquesta banda de motards sobreviu a través de negocis locals no gaire grans, i els vincles entre els integrants de l'organització es basen en una mena de pacte de confiança que han de respectar. Per això i per assegurar la continuïtat del grup, es veuen forçats a perpetrar determinades actuacions que, de vegades, poden arribar a ser delictives o violentes.

Compromís amb la banda com a requisit previ

Entrar als Hells Angels no és senzill: primer de tot, la persona interessada a integrar la banda ha de completar un període de prova per tal de deixar palès el compromís amb el grup. Des d'aquest instant, moltes altres qüestions de la seva vida quotidiana passaran a un segon terme i s'haurà de dedicar a ells en gran mesura. Per tal d'accedir-hi més ràpidament, això només es pot aconseguir per mitjà d'una amistat o d'una absorció. Les absorcions es produeixen sempre que un conjunt de motards es desprèn de la seva pròpia identitat per abraçar-ne una altra.

Per demostrar aquest compromís, una bona forma de fer-ho és tatuar-se el cos amb alguna consigna favorable al grup, des de 'Big Red Machine' —una referència als seus colors— fins a 'Support 81' —són uns números que equivalen a l'ordre que les seves inicials, H. A., tenen dins de l'alfabet.

Un miembro de los Ángeles del Infierno exhibe su tatuaje.
Els tatuatges són una manera habitual de demostrar el compromís amb la banda | Matthew Staver

El sentiment de pertinença a la banda cala de mica en mica, i les persones iniciades ja poden dur a terme les activitats típiques del grup, com ara assistir a les concentracions de Harley Davidson, anar a concerts o trobades i, en darrer lloc, participar en activitats relacionades amb el tràfic de drogues i l'extorsió. Aquest últim punt normalment és el més delicat.

Igualment, deixar la banda no és gens senzill. El fet de desaparèixer i de deixar de participar en les seves activitats es veu com una traïció, i les persones responsables de la banda a nivell local normalment s'inquieten quan no tenen clar si els desertors poden parlar amb persones alienes a la banda sobre les seves possibles activitats delictives. Per això, és poc freqüent que hi hagi casos acordats de sortida de la banda.

La Segona Guerra Mundial, rere la seva creació 

El grup es va crear l'any 1948, concretament el dia 17 de març. Els seus dirigents en aquell moment eren els membres de la família Bishop, que havien lluitat a la Segona Guerra Mundial. De fet, la denominació de la banda prové del nom que rebien alguns dels batallons americans que van combatre en aquest gran conflicte bèl·lic, com ara els Death Angels. 

La familia Bishop forma los Hells Angels en el año 1948
L'any 48, els Bishop van crear els Hells Angels | Bill Yenne

La seva seu es va establir a l'estat nord-americà de Califòrnia, i durant la dècada dels 60 es van fer famosos com a moviment contracultural a la ciutat de San Francisco, en una època en què també es va tornar molt coneguda la marca de motos Harley Davidson. Ara bé, poc després el mètode de finançament principal de la banda va passar a ser la delinqüència, que també va esdevenir una forma de vida.

Els Hells Angels al territori espanyol

Hi ha diversos països del món, com ara el Canadà i els Estats Units, que contemplen els Hells Angels com una banda fora de la llei. A l'Estat espanyol, han aparegut en diversos mitjans de comunicació perquè han estat sotmesos a diverses operacions policials. L'última ha tingut lloc fa ben poc a Catalunya, i ha deixat gairebé una vintena de detinguts.

Com a exemple d'això destaca el fet que, l'any 2016, gairebé una desena de membres del grup de motards van ser detinguts en indrets com Lugo, Oviedo, Biscaia o la Corunya, per presumptes delictes de tràfic de drogues, lesions, coacció, extorsió, pertinença a organització criminal, furt i tinença il·lícita d'armes. Tres d'aquests membres, a més, eren càrrecs importants del grup, com ara el seu president o sergents d'armes.

Detención de un miembro de los Hells Angels en Mallorca
Frank Hanebuth, presumpte líder de la banda, és detingut a Mallorca | Diario de Baleares

A la ciutat tarragonina de Cambrils, diversos integrants de la banda van proferir amenaces contra un tatuador de la zona que era competència seva. Van agafar un martell i van amenaçar-lo dient que li trencarien la mà si no cedia a les seves demandes. Després d'aquesta extorsió, els membres de la banda que la van perpetrar van acabar detinguts.

S'acaba la seva hegemonia

Avui en dia, aquesta banda ha perdut la volada dels seus grans dies i ha esdevingut una organització més aviat minoritària, amb una presència menys destacada al territori espanyol. Tot i que encara molta gent la respecta pel seu historial de delictes i el seu recorregut llarg i històric, hi ha altres grups petits que van agafant importància al territori, com ara els Templers.

L'any 2015, es va fer públic que el principal líder del grup al continent europeu, Frank Hanebuth, volia treballar a Espanya. Es va passar un parell d'anys a la garjola acusat de diversos delictes i, després d'això, va pagar els 60.000 que li calien per a la seva fiança i es va instal·lar de nou a la seva residència mallorquina. Segons va dir, es volia reinserir a la societat.

En paral·lel, el fet de formar part d'una banda continua essent una excusa d'allò més encaminada a situar-se al marge de la llei, de vegades amb impunitat completa i de vegades amb un destí que és ben conegut: la garjola.


Comentaris

envia el comentari