La columna de fum de l'incendi d'Olivella, al massís del Garraf

L'incendi d'Olivella de fa dues setmanes va ser provocat: acusen un home i una menor

L'home, de 22 anys, va ser detingut dijous i ha passat aquest dissabte a disposició judicial

L'incendi forestal que fa dues setmanes va cremar 161 hectàrees entre els municipis d'Olivella i Avinyonet del Penedès va ser provocat. Els Mossos acusen com a presumptes responsables dels fets un home i una menor, als quals també impliquen en un foc que tres dies després —el 21 de junys— va calcinar 23 hectàrees en una zona forestal propera a la urbanització Can Pere de la Plana de la localitat de Sant Pere de Ribes.

L'home, de 22 anys, va ser detingut el passat 30 de juny i aquest dissabte ha passat a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Vilanova i la Geltrú. Per la seva banda, la menor va declarar el passat dijous com a investigada. Ambdós van ser vistos molt a prop dels focs en el moment en què es van produir i estan acusats com a presumptes autors d'aquests.

Investigació conjunta dels Mossos i els Agents Rurals

El 21 de juny, després del segon incendi, agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú i efectius del Cos d’Agents Rurals van iniciar una investigació conjunta per determinar les causes dels incendis i esclarir les circumstàncies dels fets.

Els agents van concloure que l'inici dels focs va ser provocat intencionadament, i que els presumptes autors podrien ser un home i una noia que van ser vistos molt a prop dels dos focs. Els agents van aconseguir identificar i localitzar l’home, que va ser detingut per la policia catalana.

Els dos incendis van cremar 182 hectàrees dins l'espai protegit EIN Massís del Garraf

El primer dels incendis dels quals s'acusa l'home i la menor va tenir lloc el 18 de juny entre els municipis d'Olivella i Avinyonet del Penedès, cremant 161 hectàrees. Aquest foc es va produir en una jornada amb un nivell molt elevat del perill d’incendi. Estava activat el nivell d’Emergència 2, el màxim previst per l'INFOCAT per la situació de simultaneïtat d’incendis que s'estava produint a Catalunya.

El segon es va produir tres dies després, el 21 de juny, al terme municipal de Sant Pere de Ribes, calcinant 23 hectàrees. Els dos focs van cremar 184 hectàrees en total, 182 de les quals dins l'espai protegit EIN Massís del Garraf.