Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La consellera de Justícia, Ester Capella, observa una fossa comuna amb 22 cossos al cementiri de Salomó, probablement soldats republicans morts durant l'ocupació franquista del 1939

Horror en un internat: apareixen els cossos enterrats de 215 nens

Corresponen a menors desapareguts en un centre residencial per a la l'assimilació dels indígenes

La troballa en un internat canadenc de les restes mortals de 215 menors d'edat ha sacsejat el món sencer. Els cossos corresponen a nens desapareguts les morts dels quals no van ser notificades i que van ser enterrats en una fossa comuna. Aquest descobriment tan macabre ha tingut lloc al Col·legi Residencial Indi de Kamloops, al Canadà. La institució, construïda per a facilitar la integració de la població indígena, va tancar les portes el 1978. Ara, els forenses treballen per a determinar la causa exacta de les morts i  arribar fins al final d'aquesta tràgica història.

La tribu índia Tk'emlups ha fet pública la notícia: «Fins on sabem, les morts d'aquests nens perduts estan indocumentades. Alguns tenien només tres anys». L'entitat ha recordat que aquest tipus d'internats funcionaven com a mètode d'assimilació forçosa de la població índia, i estaven finançats per organitzacions religioses.

Víctimes d'un genocidi cultural

El lloc on han aparegut els esquelets era la residència més gran del país. Va ser inaugurada el 1890 sota la gestió d'una organització catòlica. Comptava amb capacitat per a 500 estudiants, i dècades més tard el govern canadenc es va fer càrrec de la gestió. Va deixar de funcionar a finals dels setanta. 

Una de les tasques de l'equip de forenses que treballen en el cas és determinar la data de la mort dels nens. Entre 1863 i 1998, més de 150.000 menors indígenes van ser arrencats de casa seva i tancats en aquest tipus d'internats. Se'ls prohibia parlar el seu idioma i expressar els seus trets culturals. En alguns casos, fins i tot es practicaven abusos i maltractaments. Molts d'ells mai van tornar a les seves comunitats d'origen. Una comissió d'investigació constituïda el 2015 va definir el cas com un «genocidi cultural».

Més de 4.000 nens morts

El Missing Children Project ('Projecte Nens Perduts') fins ara ha documentat més de 4.100 menors que van morir en aquestes escoles. No es coneix la causa de les morts, però molts d'ells van ser enterrats en el mateix recinte. La troballa de 125 cadàvers infantils encaixa amb la desaparició de molts nens indígenes, les morts dels quals no van ser mai notificades.

El cas ha sacsejat consciències a Canadà. El primer ministre, Justin Trudeau, ha parlat de la troballa com «un dolorós recordatori d'un capítol vergonyós de la història del nostre país». Segons la ministra de Relacions Indígenes, Carolyn Bennett, és el reflex d'una «vergonyosa» política colonial, i ha demanat retre homenatge a «aquestes ànimes innocents perdudes».

Volien saber on eren els seus companys

Un dels nens que va passar pel col·legi residencial es Harvey McLeod, que va confessar a la CNN haver sentit «un gran dolor al confirmar el que molts ja sospitàvem». Explica que els seus companys i ell volien saber què havia passat amb els seus amics desapareguts. «A vegades alguns no tornaven, i ens alegràvem per ells, perquè pensàvem que s'havien escapat, sense saber què havien fet o què els havia passat», afegeix.

Harvey McLeod i la majoria dels seus germans van ser internats a la residència, fet que va marcar per sempre la seva vida: «Van abusar de mi físicament, sí. I sexualment. I el 1966 era una persona que no volia seguir vivint». Segons el seu parer, la troballa ha servit per tornar a parlar del que va succeir, després de tants anys.

Una oportunitat per a fer justícia

Les víctimes esperen que la investigació que està en marxa permeti fer justícia. Les autoritats canadenques i els experts forenses que treballen en el cas s'han reafirmat en el compromís per a arribar al fons de la qüestió. La cap de l'equip forense, Lisa Lapointe, explica que l'oficina es troba en les primeres fases de la investigació. «Reconeixem la tràgica i punyent devastació que el sistema d'escoles residencials canadenques va causar a tanta gent», afegeix, i mostra els seus condols de manera particular a les víctimes.