Fotomuntatge d'una nena embarassada i un passadís d'hospital

Va a l'hospital amb mal de panxa i acaba donant a llum amb 12 anys: el pare, detingut

La menor i la seva mare no sabien que la nena, víctima d'abusos sexuals, estava embarassada

El succés sembla tret d'un guió de cinema, però va passar fa uns dies a la província argentina de Salta. Una nena de 12 anys va anar a l'hospital amb mal de panxa i va acabar donant a llum un bebè prematur. La policia va detenir el pare de la menor com a presumpte autor d'abusos sexuals.

Els fets van ocórrer a l'Hospital General Mosconi de Salta, a l'Argentina. La menor va arribar a l'hospital acompanyada de la mare, i ni l'una ni l'altra sabien que estava embarassada de 34 setmanes. Els metges li van donar la notícia, que la va deixar molt impactada, i la van portar a la sala de part, on va parir un nadó prematur.

Tant la mare com el nounat es troben en bones condicions, tot i que és un cas tan atípic. Un cop s'havien recuperat, les autoritats i la mare de la noia van interposar una denúncia contra el pare de la menor. Va ser la mateixa progenitora qui va revelar davant la policia que el pare havia abusat sexualment de la nena.

Per a sorpresa de mare i filla, els doctors van constatar que els dolors eren deguts a un part prematur. La gerent del centre, Carolina Serrano, ha explicat que ni l'una ni l'altra sabien que la menor estava embarassada. El bebè va pesar dos quilos set-cents, i va haver de rebre serveis de neonatologia.

Metges de l'Hospital General Mosconi
Metges de l'Hospital General Mosconi, on van tenir lloc els fets | Cedida

Malgrat les dificultats, tant la mare com el nadó es van recuperar favorablement i van rebre l'alta. Segons va denunciar la mare de la nena, aquesta havia estat víctima d'abusos sexuals per part del seu pare des del 2021. Així doncs, el progenitor l'hauria deixat embarassada durant les violacions sistemàtiques.

L'home va ser detingut, i li atribueixen un delicte d'abusos sexuals agreujats per relació de parentiu. En paral·lel, han sotmès el nounat a una prova de paternitat. El test revelarà si, tal com sospiten els investigadors, el pare de l'adolescent és alhora el pare del bebè.

L'hospital explica el que ha passat

Segons la gerent, la nena, de 12 anys, «va ingressar al centre mèdic el cap de setmana passat, i el metge va constatar que estava de part». Explica que «la mare i la nena ho van negar, però la pacient estava de 34 setmanes». Va donar a llum una nena, que va ser traslladada a la planta de nounats.

Pel que sembla, l'actitud de l'adolescent i de la seva mare donen versemblança al fet que cap de les dues eren conscients de l'estat en què estava. Després de saber la notícia, la mare no va dubtar a explicar la veritat a les autoritats. Segons va relatar, no hi ha cap possibilitat que el nadó sigui d'una altra persona que el seu pare.

El cas s'està investigant, però els agents al comandament creuen que es tracta d'un cas d'abusos continuats. No és la primera vegada que passa a la província de Salta, on una altra nena de 10 anys va anar a l'hospital amb mal d'estómac i va resultar que estava embarassada. El motiu també van ser els abusos del seu pare.

El drama de l'abús infantil

El cas d'aquesta nena ha causat una gran consternació a l'Argentina i ha tret a la llum unes dades esgarrifoses. Segons fonts oficials, només a la província de Salta hi va haver 122 menors de 15 anys embarassades durant la primera meitat de l'any passat. Moltes eren víctimes d'abusos sexuals.

Una nena embarassada jugant amb una Barbie
Els embarassos infantils estan a l'ordre del dia a Salta | Cedida

La situació és alarmant i no para d'empitjorar amb el pas del temps, ja que les autoritats no prenen mesures al respecte. Hi ha zones del país, com Salta, on s'han normalitzat els abusos infantils i els embarassos de nenes. Sovint són els mateixos pares o padrastres els que abusen de les menors.

Fa un temps, es va crear un departament d'atenció i acompanyament d'aquestes noies, però principalment el que fan és assessorar i acompanyar les menors un cop ja s'han quedat embarassades. En canvi, hi ha una manca evident de mecanismes per a protegir-les dels abusadors.