Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de María Elena i la seva exparella i una casa

L'infern de María Elena, la dona a punt de donar a llum: convivia amb el seu assassí

Juan José la va matar perquè volia començar una nova vida amb la seva nova parella, els seus dos fills i el bebè

Pocs successos aquest any han causat tanta consternació com el que va passar les últimes hores a Escalona (Toledo). María Elena, la víctima 48 de la violència de gènere el 2022, encarna l'horror de les dones que conviuen amb els maltractadors. Juan l'ha assassinada quan estava a punt de donar a llum.

Elena mantenia una relació amb un altre home, de qui estava embarassada, però vivia amb la seva exparella i els dos fills que tenien en comú. Els menors, de 13 i 14 anys, van ser testimonis de l'agressió que va acabar amb la vida de la seva mare. La dona havia pres la decisió de marxar de casa.

Quan la policia va arribar a la casa okupada on vivien, es van trobar amb el cos de María Elena a terra. El maltractador havia omplert una bossa amb objectes, conscient que el seu pròxim destí seria la presó. «L'he matada, ja se n'ha anat, sé el que he fet i on aniré», els va cridar.

Vivien de la ferralla

Els serveis mèdics van fer una cesària d'urgència per extreure el bebè i intentar reanimar-lo: una «escena dantesca» que va acabar amb la mort de mare i fill, així ho defineixen els mateixos professionals sanitaris. L'assassí va reconèixer haver-la matat perquè el pare del bebè no veiés com naixia.

Aquest crim masclista s'ha produït en un entorn especialment marginal. María Elena, de 34 anys, vivia amb el seu assassí en un habitatge okupa d'urbanització conflictiva a 5 quilòmetres del centre d'Escalona. El maltractador, un home de 53 anys, treballava amb ella a la venda de ferralla.

María Elena l'havia denunciat fa anys per maltractaments, però un jutjat havia retirat l'ordre d'allunyament i les mesures estaven inactives. Continuava vivint amb el seu maltractador, però havia mostrat les seves intencions de marxar. La dona volia començar una nova vida amb la seva parella, els dos fills i el bebè.

Moments de tensió

Dies abans del succés, la dona embarassada de nou mesos va expressar la intenció d'anar-se'n de casa amb els nens. La idea de veure la seva exparella amb un altre, juntament amb els seus fills i el bebè acabat de néixer, va provocar la ira de Juan José. «O amb mi o amb ningú, si te'n vas, et mato», li va dir abans de complir la seva promesa.

Va ser Rocío, la filla adolescent de María Elena i Juan José, qui va trucar a Emergències després de l'agressió mortal. L'escena que es van trobar els sanitaris quan van arribar al xalet okupat supera qualsevol escena de terror. Un dels menors cridava «el meu pare ha matat la meva mare» assenyalant l'assassí.

L'altra adolescent era al carrer amb altres familiars i el pare del bebè, que clamava justícia. Els sanitaris no gosaven acostar-s'hi perquè deien que l'home estava armat. La policia va procedir a la detenció de Juan José i es van viure moments de tensió amb familiars de la víctima.

Difícil d'assumir

El pare del bebè i el germà de la dona assassinada van intentar linxar l'assassí mentre estava sota custòdia policial. Van haver de pujar el detingut a la planta superior i demanar reforços. Van arribar tres patrulles de Torrijos, Valmojado i Talavera, que van acordonar el perímetre i van contenir la situació.

Després d'extreure el bebè del cos inert de la seva mare i confirmar-ne la mort, els sanitaris i els policies es van desfer en llàgrimes. Trigaran molt de temps a oblidar una escena tan salvatge, cosa que contrasta amb la passivitat de Juan José, que esperava tranquil·lament a ser portat al calabós.

El poble també està consternat per aquesta situació difícil d'assumir i els veïns van clamar al crit de «prou». Les autoritats s'han sumat a les mostres de rebuig i la Junta de Castella-la Manxa es personarà com a acusació particular. La mort de María Elena culmina un desembre negre.

Deu dones han mort assassinades a mans de les seves parelles o exparelles aquest mes de desembre i s'investiguen dos casos més. Això converteix el desembre del 2022 en el mes amb més assassinats masclistes des que es compten les víctimes (2003). Una situació que obliga el Govern a prendre mesures urgents.

Les víctimes de la violència de gènere tenen a la seva disposició el telèfon 016 i el correu 016-online@igualdad.gob.es. També el WhatsApp 600 000 016. A més, en cas d'urgència poden trucar al 112, al 091 (Policia Nacional) o al 062 (Guàrdia Civil).

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp