Foto d'un penjador d'una escola amb motxilles penjades

L'infern de Saray amb 10 anys: es va llençar per la finestra el segon dia de classe

Va patir un calvari d'insults i vexacions a l'escola abans d'intentar posar fi a la seva vida

Saray es va tirar per la finestra divendres passat després de tornar a casa del segon dia de classe, a Saragossa. La Policia Nacional investiga l'intent de suïcidi d'aquesta nena de 10 anys per presumpte assetjament escolar. La menor es recupera favorablement de les greus lesions.

Segons han revelat diversos mitjans, la nena va passar per un calvari d'insults i humiliacions abans de prendre la dràstica decisió. Va deixar una carta de comiat per als seus pares, va enviar un últim whatsapp a la seva àvia, i es va tirar d'un tercer pis. Fruit de la caiguda es va destrossar el maluc i els turmells.

▶️ Vídeo del dia

Els pares de la nena denuncien que es tracta d'un cas d'assetjament i el centre escolar és al punt de mira. El drama de Saray es produeix pocs dies després del Cas Izan, que va commocionar tothom. Tots aquests casos posen de manifest la xacra del bullying a les escoles.

Cruels insults i vexacions

Saray ha passat el cap de setmana a l'UCI de l'Hospital Miguel Servet de Saragossa, i és fora de perill. Els seus pares van venir de Colòmbia a Espanya l'any passat, i van matricular la seva filla al Colegio Agustín Gericó. Des del principi, la nena va haver de patir un infern d'insults i vexacions.

Fotomuntatge dels pares de Saaray, Katya i Carlos amb el col·legi de fons
Katya i Carlos denuncien el cas d'assetjament de la seva filla | ESPAÑA Diario

«Sudaca de merda, torna al teu país, puta colombiana no tindràs amics», són algunes de les expressions dels seus companys. Li estiraven els cabells, la colpejaven i la sotmetien a tota mena de maltractament. Així ho han explicat Katya i Carlos, els seus pares, per donar a conèixer la situació.

Divendres a la sortida del col·legi, la mare de Saray va anar a comprar mentre la nena tornava a casa sola. En tornar de la compra va trobar la seva filla a la vorera del carrer després d'haver-se llançat per la finestra. Més tard descobriria la nota de suïcidi que havia deixat al saló.

La nota de comiat de Saray

La mare va llegir la nota en què Saray s'acomiadava dels seus pares i del seu germà, i demanava perdó per l'acte que havia de cometre. Abans de llançar-se al buit va enviar un missatge de WhatsApp a la seva àvia, que viu a Colòmbia. Després, presa de la desesperació, va intentar treure's la vida.

No va ser un rampell de la nena, sinó que feia temps que patia assetjament per part dels seus companys. La situació era tan desesperada que la va fer repetir curs. Els pares van intentar parlar amb el centre, però des de la direcció consideraven que es tractava de simples baralles entre nens.

El Colegio Agustín Gericó, on Saray feia quart de primària, és un centre concertat i bilingüe. Destaquen com a punt fort la variada oferta d'idiomes i «l'educació en els valors». Tot i això, ara estan assenyalats per no haver pres mesures per prevenir aquest cas d'assetjament.

La versió del col·legi

«Donem gràcies a Déu perquè la nena és fora de perill», ha expressat el col·legi, i s'ha posat a disposició de la família. Asseguren que van prestar tota l'atenció necessària a la nena. També han iniciat una investigació interna per aclarir els fets.

Pel que sembla, el cas de Saray no és l'únic en aquest col·legi, ja que una altra mare ha alçat la veu. Segons explica a El Periódico de Aragón, «hi ha una banda de nenes que insulten i maltracten alumnes més febles». La policia i la conselleria d'Educació d'Aragó ho estan investigant.

Foto de pupitres
El cas de Saray se suma a la llarga llista de casos d'assetjament escolar | ISTOCKPHOTO (SMOLAW11)

El cas de Saray també ha provocat la reacció del ministeri de Drets Socials, comandat per Ione Belarra. «El bullying i l'assetjament no són assumptes privats ni un cas aïllat, és una cosa molt seriosa i ens toca a tots treballar per frenar-ho». Així ho ha expressat la institució a les xarxes socials.

La xacra del bullying a Espanya

Segons els estudis, a Espanya un de cada quatre nens és víctima de bullying a l'escola. La majoria de vegades són víctimes d'insults, malnoms i burles, i en moltes ocasions a causa del seu aspecte físic. Les agressions solen ser comeses per diverses persones contra una de sola.

El més preocupant és que els alumnes consideren que els professors no fan res i que els centres escolars no actuen. En la meitat dels casos, davant d'un episodi d'assetjament escolar els companys no hi intervenen. Els nens es troben sols davant del problema, i tenen por d'explicar-ho.