Nena embarassada

Irene va ser violada pel seu pare i obligada a avortar tres vegades amb només 15 anys

L'Audiència Provincial de Valladolid va condemnar Teodoro a 14 anys de presó

Hi ha pocs inferns semblants als que va haver de patir Irene, sotmesa des dels 9 anys als abusos sexuals del seu pare en la solitud més absoluta. Quan tenia 15 anys ja havia estat obligada a avortar tres vegades. El va denunciar el maig de l'any passat, quan ja tenia 21 anys.

L'Audiència Provincial de Valladolid va condemnar Teodoro, el pare d'Irene, a 14 anys de presó per abusos sexuals continuats. El progenitor va deixar embarassada la seva filla en tres ocasions i ell mateix la va acompanyar perquè avortés. El que sorprèn més és el silenci de l'entorn.

La família de la nena no va veure res estrany i només la seva tutora de l'institut va aconseguir que li tingués prou confiança perquè li ho expliqués tot. Això va motivar la denúncia que va culminar amb la sentència, ratificada després pel Tribunal Superior de Justícia. Així es va destapar aquesta història el relat de la qual posa els pèls de punta.

El seu infern va començar quan tenia nou anys

Irene va ser reconeguda legalment com a filla per la seva germana Micaela i pel seu marit Teodoro quan ella era molt petita. Es van traslladar des de Bolívia a Espanya i es van instal·lar a Valladolid. Allà, la llar familiar es va convertir en la presó dels horrors per a aquesta menor sotmesa a continus abusos.

Nena i pare
Els abusos van començar quan tenia nou anys | ARCHIVO

El seu infern va començar el 2010, quan amb prou feines havia fet els nou anys. El seu pare aprofitava els moments que estava tot sol amb la nena a casa per abusar d'ella sexualment. Ningú es va adonar del que estava passant i la víctima va patir els abusos en silenci, tancada amb el violador.

Els abusos només es van interrompre amb el confinament del 2020, davant la impossibilitat de quedar-se sol amb la víctima. A l'escola es van adonar que aquella alumna no tenia la mateixa alegria que les noies de la seva edat. La confiança amb una tutora va animar la nena a denunciar els abusos.

Va deixar la seva filla embarassada tres vegades

La justícia va determinar que Teodoro havia abusat sexualment de la seva filla reiteradament, aprofitant la situació d'autoritat. Durant aquests deu anys va deixar la nena embarassada tres vegades. La primera vegada quan tenia 13 anys, i dues vegades quan en tenia 15, sense que això despertés les sospites.

El pare va portar la seva filla de 13 anys a avortar a una clínica de Valladolid, on va ser sotmesa a un examen psiquiàtric. Ningú no va veure res estrany per traslladar-lo a les autoritats. La menor va tornar dos anys després, quan en tenia 15, per practicar dos nous avortaments de la mà del seu pare.

Crida l'atenció que no saltessin totes les alarmes d'un possible abús, tenint en compte que era una nena de 15 anys amb tres avortaments. Segons la sentència, l'autorització portava la firma falsificada de la mare. Però ningú no va veure res estrany i la víctima no va trobar en els professionals la veritable ajuda que necessitava.

Els psiquiatres no van veure res estrany

En el primer informe psiquiàtric s'indica que la nena pateix «un clar trastorn afectiu amb una intensa síndrome ansiosa i depressiva». No hi va haver més indicacions, més enllà de l'aprovació de la intervenció. El metge no recorda si va arribar a parlar amb el pare, que la va acompanyar les tres vegades.

Anys després resulta insòlit pensar que els professionals no s'adonessin que aquella nena vivia un calvari. La nena vivia amb la mare, la tieta, els dos germans i l'abusador. I tampoc no va trobar al nucli familiar la mà estesa que necessitava per sortir del seu infern.

La seva mare legal (i germana biològica) té vint anys més que ella i assegura que mai no es va adonar de la situació. «No he vist mai res», va assegurar en seu judicial. Afirma que no es va adonar dels abusos sexuals, ni tan sols que la nena s'havia quedat embarassada tres vegades.

Per fi va trencar el silenci

La tutora d'Irene la va convocar a una tutoria en adonar-se que estava retreta i no tenia l'alegria de les altres nenes. No volia jugar amb les altres noies, ni fer-se l'orla, ni aparèixer a les fotos, ni a les xarxes socials. Mesos després va tornar a preguntar-li respecte a això i la nena es va esfondrar.

Va començar a plorar i li va explicar a la seva mestra que el seu pare feia anys que l'obligava a tenir relacions sexuals completes amb ell. La docent va creure l'alumna des del principi, ja que havia notat una conducta rara del pare. A més, assegura que tenia un ambient familiar tòxic, i la va animar a denunciar.

Micròfon
El Tribunal Superior ha ratificat la sentència | EUROPA PRESS

El 14 de maig del 2021, a l'edat de 21 anys, Irene va denunciar el seu pare posant punt final així a un llarg patiment. Segons va declarar ella mateixa, no va denunciar abans per por de destrossar la família. «Vaig pensar que s'acabaria algun dia, però no s'acabava mai», va relatar al judici celebrat al febrer.

«Hem tingut relacions sexuals un munt de vegades durant tots aquests anys, un cop al mes o una cosa així. Em grapejava, em penetrava, no hi havia ningú a casa», va exposar la víctima. El violador avui té 43 anys i va presentar un recurs d'apel·lació que ha estat desestimat pel TSJ.