Imatge de l'acusat detingut.

Ivet, la mare de 25 anys assassinada pel seu ex a Barcelona en una data clau

Ivet i Diego havien d'anar al jutjat dilluns, però ell la va matar abans i després es va entregar a la policia

Ivet tenia 25 anys i un nen de 7, fruit de la relació amb la seva exparella, Diego, que la maltractava contínuament. Dilluns tenien cita als jutjats de Barcelona per una denúncia que ella havia interposat per amenaces. Mai van arribar, perquè ell la va matar escanyant-la amb les seves pròpies mans.

Diego, de 28 anys i nacionalitat equatoriana, va anar dilluns a la tarda a la comissaria per confessar el crim. Els agents el van acompanyar fins a casa seva on van trobar a Ivet morta al llit. Hi havia joguines per tot el pis, tot semblava que allà vivia també un nen petit.

Afortunadament, el menor estava amb un familiar fora de casa quan el seu pare va assassinar a la seva mare. Ivet és la vuitena víctima de violència de gènere a Espanya des de començament d'any, la segona a Catalunya. Tot i que era una dona maltractada, no comptava amb cap mesura de protecció.

Episodis diaris de maltractaments

Ivet era una noia de 25 anys i nacionalitat espanyola que vivia en un pis del barri de les Corts, a Barcelona. Els veïns van dir que cada dia es barallaven, i que cada nit acabaven a crits. Últimament la cosa havia anat a més, i fa un mes van escoltar com l'home li pegava.

Segons diu la germana de la víctima, Claudia, a El Periódico, des que es van separar, ell la perseguia i l'amenaçava. Ivet el va denunciar per amenaces i aquest dilluns tots dos tenien cita als jutjats per confirmar això. La dona va prendre aquella decisió pels consells de la policia després d'una agressió.

En lloc de presentar-se als jutjats, Diego va matar a la seva exparella i després es va entregar a la policia. Després de sortir a la llum l'assassinat d'Ivet, els veïns han explicat els episodis diaris de maltractaments a què era sotmesa. Van dir que la parella discutia cada nit, i que fa un mes hi va haver una mica més que crits.

Fa un mes de la pitjor discussió

Una veïna que dorm paret amb paret amb el menjador de la parella va escoltar tot el que va passar aquella nit. «Ella plorava demanant el mòbil, i ell responia que si això era el que volia», explica la veïna. Pel que sembla ell li havia tret el telèfon i estava intentant accedir a les converses.

La discussió va empitjorar fins que ell la va colpejar, aquesta veïna va trucar a la policia i el seu fill va intervenir. «El va reptar a pegar-li a ell si era tan home», diu en aquest mitjà, segons el qual en una altra ocasió Ivet va demanar a crits que algú truqués a la policia. Els agents van ajudar-la i li van aconsellar que denunciés.

Els veïns estan desolats amb els fets, però no sorpresos pel que va ser una tragèdia anunciada. Encara que no coneixien directament la parella, sí que els veien sovint entrar i sortir.

El van rebre al crit d'assassí

Recorden que Diego anava sempre amb bicicleta i que Ivet entrava i sortia per anar a deixar el seu fill a l'escola o recollir-lo. Segons expliquen els veïns, ella era molt jove, d'ulls blaus i llarga cabellera rossa fins a la cintura. Ell era alt i prim, i va ser rebut al crit d'assassí en el seu retorn al lloc del crim.

L'assassí es va entregar a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Sant Martí a les 18.30 hores, després de cometre el crim. Els agents van descobrir el cadàver, van detenir el maltractador i van començar a investigar el cas.

El cas és a les mans del Grup d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra, i es confirma que es tracta de violència de gènere. Ahir al migdia van tornar al lloc del crim amb l'arrestat per reconstruir els fets. Un veí el va mirar als ulls preguntant-li per què, i ell li va tornar la mirada, però no va respondre.

Durant més d'una hora va estar explicant als agents com va passar tot, i després va tornar a comissaria. A les pròximes hores està previst que passi a disposició judicial. De moment, el jutjat d'instrucció ha decretat el secret de sumari per facilitar la investigació.

«Sento no haver estat allà per protegir-te»

La germana d'Ivet se n'ha acomiadat amb un emotiu missatge a les xarxes socials. «T'estimo molt, Ivet, mai vaig arribar a pensar que això podia passar, no entenc com es pot fer una cosa així. Ho sento molt per totes les nostres baralles, per no haver pogut ser millor germana, per no haver estat allà per protegir-te», va escriure.

A la plaça de l'ajuntament de Barcelona hi va haver un minut de silenci en memòria de la segona víctima de violència de gènere a Espanya. A l'acte hi va haver l'alcaldessa Ada Colau, i també el president català, Pere Aragonés. Ivet havia fet el pas de denunciar, però no li va servir de res.

La seva germana va dir que la vida d'Ivet havia sigut un calvari des que va trencar amb el pare del seu fill. Segons les estadístiques, el 84% de les dones mortes pel masclisme no havien denunciat els maltractaments. Ivet sí que ho va fer, però inexplicablement no comptava amb protecció i no li va servir de res.