Muntatge de l'incendi d'un autobús amb un bomber

Jorge, el bomber de 25 anys que ha mort en la seva primera sortida

Va morir mentre observava l'extinció de l'incendi d'un autobús a Santiago de Compostel·la

Santiago de Compostel·la plora avui la mort de Jorge Corbacho Mauricio, un bomber en pràctiques mort amb 25 anys. Va morir en un succés ocorregut ahir, a primera hora del matí. Era la seva primera sortida com a bomber i, encara que la incidència no tenia gaire dificultat, tot es va torçar.

Jorge s'acabava d'incorporar a la brigada de Santiago de Compostel·la i ahir va anar a la seva primera sortida. Com tots els bombers en pràctiques, no va participar activament de les feines d'extinció. Estava només com a observador, però una fatalitat va voler que perdés la vida al succés.

La víctima era natural de Vigo i s'havia incorporat al Cos de Bombers de Santiago el darrer 15 de juny. Ja havia completat la formació teòrica i ara començava la part pràctica. La seva mort ha causat un profund dolor entre els seus companys, encara en xoc per la forma com va passar tot.

Una sortida sense dificultat aparent

Ahir al matí, Jorge va formar part del dispositiu per extingir l'incendi d'un autobús urbà a A Cacharela (Aríns). El parc va rebre l'avís d'un bus en flames a les vuit del matí. El vehicle, pertanyent a l'empresa Rías Baixas, feia el servei diari de la Línia 7 entre Aríns i Santiago.

Al moment de l'incendi no hi havia passatgers i, en principi, no semblava una sortida gaire complicada. Una oportunitat excepcional perquè els nous bombers, com ara Jorge, aprenguessin dels seus companys. El jove s'hi va desplaçar fins al lloc per iniciar les tasques d'extinció.

En arribar, es van trobar el conductor intentant apagar un foc que estava començant a descontrolar-se. Mentre els bombers organitzaven l'operatiu, l'autobús es va començar a desplaçar cap enrere de manera sorprenent: el vehicle de grans dimensions va atropellar la víctima.

Els seus companys el van rescatar

Segons ha explicat l'alcalde Xosé Sánchez Bugallo, el vehicle compta amb el seu propi sistema de bloqueig. Per raons que s'estan investigant, el sistema estava desactivat i l'autobús es va precipitar pel pendent. El vehicle es va dirigir fins al camió de bombers i va impactar contra ell.

Davant del camió hi havia el bomber en pràctiques, que observava els més veterans amb dos companys novells. De sobte, l'autobús va topar contra el camió de bombers al punt on es trobava Jorge i el va atrapar. Els seus companys van poder treure'l i iniciar les maniobres de reanimació.

Alguns bombers intentaven salvar la vida del jove, mentre que altres participaven en les tasques d'extinció. No va trigar a arribar el personal sanitari, que van estar més d'una hora reanimant el bomber. Finalment, va ser impossible la seva recuperació i van certificar la seva mort allà mateix.

«Era el seu primer dia de treball»

Els companys de Jorge es troben abatuts per la tragèdia i han mostrat el seu dolor a les xarxes socials. Lamenten «que al teu primer dia de feina el destí t'ho hagi jugat així». «Avui, els bombers de Santiago plorem la pèrdua irreemplaçable d'un dels nostres», es pot llegir.

«Era el seu primer dia de feina, però, al final, quan el perill sorgeix inesperadament, només hi influeix la sort i el teu destí», escrivia un dels seus companys. Aquells que el van conèixer el recorden com a una persona «agradable, molt tranquil·la i alegre». Jorge era aficionat al surf i va treballar com a monitor diversos estius.

Cossos de Bombers de tot el país han enviat els seus condols als companys de Santiago de Compostel·la. La policia ha obert una investigació, encara que tot apunta a un succés accidental. «Mala sort», aquesta és l'expressió més repetida enmig del dolor profund per la pèrdua del company.