Una UVI mòbil passant per un túnnel

Josefa, la dona que ha mort aquest diumenge en un concert

El caos es va apoderar del lloc i no van poder fer res per salvar-li la vida

Josefa Agulla Pastoriza va morir ahir, 3 d'octubre, en un concert a Mondariz-Balneario, a la província de Pontevedra. El caos va inundar els jardins del Gran Hotel de Mondariz, on s'estava celebrant un espectacle a càrrec del grup Queimán e Pousa.

El concert ja havia estat ajornat la setmana anterior per les intenses pluges i a l'acte hi havia aproximadament vuitanta persones. El grup contractat va iniciar l'espectacle representant l'obra 'Un verso, un cantar', que uneix la poesia amb la música.

No obstant això, cap a dos quarts de deu de la nit la tragèdia va planar sobre Josefa. Un arbre de grans dimensions li va caure a sobre i li va ocasionar la mort. Els serveis d'emergència no van poder fer per salvar-li la vida.

Cau un arbre durant un concert i mata una dona

El Concello de Mondariz-Balneario, amb la col·laboració de la Secretaria de Política Lingüística, havia programat aquest esdeveniment musical. L'entrada era gratuïta, però l'aforament estava limitat a vuitanta persones.

Entre els assistents es trobaven Josefa Agulla i el seu marit, Manuel Fernández, excandidat del PSOE a Mondariz. El matrimoni gaudia del concert assegut a les escales de la zona sud de l'escenari.

En un moment donat, un arbre enorme es va precipitar sobre el públic. La confusió va regnar en l'ambient, ja que es desconeixia el nombre de persones que van quedar atrapades sota l'arbre. Diverses persones van intentar treure les víctimes mentre els serveis d'emergència i diverses ambulàncies es traslladaven al lloc.

La Guàrdia Civil, els bombers i membres de Protecció Civil també van hi van acudir. Els lesionats van ser traslladats a diversos hospitals, on els van tractar ferides de diversa consideració. Però no es va poder fer res per salvar la vida a Josefa, que va morir per les ferides que li havia provocat la caiguda de l'arbre.

Ahir a última hora, els equips d'emergència continuaven treballant per a treure el cos de l'única víctima mortal del succés. El seu marit també va resultar ferit a l'esquena, però està fora de perill.

«Ha sigut una desgràcia terrible, però encara hauria pogut ser pitjor i haver costat la vida a més gent», ha lamentat l'alcalde de Mondariz.

Queimán e Pousa: «Ha sigut terrible»

Els principals testimonis de la tragèdia van ser els components del grup musical Queimán e Pousa, que es trobaven a l'escenari. Des d'allà van veure el que va passar i encara estan en xoc.

«Ha sigut terrible», expliquen. «Vam veure com l'arbre queia i no vam poder reaccionar, com una mola que ve cap a tu i no hi pots fer res», recorden. «Encara em tremola tot el cos, estic en estat de xoc», confessa l'artista Bruxo Queimán.

El cantant que compartia escenari amb Queimán assegura que l'arbre «era enorme, de diversos metres d'altura» i que va caure entre el públic. De fet, Andrea, una de les components del grup, també va ser ferida per una branca que va caure a l'escenari. La lesió va ser lleu, però va haver de ser atesa per una crisi d'ansietat.

Res feia pensar que l'arbre pogués caure

Després del que ha passat, l'alcalde de Mondariz ha explicat que durant el muntatge no es va apreciar cap indici que l'arbre pogués caure. «Ningú va veure res anormal», assenyala sobre l'estat del plataner propietat de l'Ajuntament.

El regidor José Antonio Lorenzo està destrossat per la tragèdia i afirma que els arbres del consistori són revisats freqüentment. En concret, aquest no presentava cap esquerda ni estava en mal estat.

Encara es desconeixen les causes de la caiguda del plataner, però tot indica que és conseqüència del temporal que hi va haver dissabte, en què es van produir fortes ratxes de vent i pluja que probablement van provocar que l'arbre caigués.