Muntatge-hospital-i-nevera

Un jove de 19 anys perd les dues cames per menjar una cosa que tenia a la nevera

Va desenvolupar una infecció bacteriana per la qual va ingressar a l'UCI

Un jove de 19 anys va haver de ser ingressat d'urgència a l'UCI de l'Hospital General de Massachusetts després d'ingerir menjar del seu frigorífic. La ràpida actuació dels metges va evitar que el noi perdés la vida, però no les dues cames que van haver d'amputar-li per salvar-lo.

Perd les dues cames després de menjar un plat de fideus i pollastre

El cas va passar als Estats Units quan un adolescent va obrir la nevera amb la idea de saciar la seva gana. Hi va trobar un plat de fideus i pollastre que un amic havia guardat el dia anterior després de comprar-lo en un restaurant.

Hores després de la seva ingesta, va començar a trobar-se malament. Van aparèixer unes taques porpres a la pell i el seu amic el va portar a un centre mèdic on el van atendre d'urgències. Després de fer-li les proves corresponents, els símptomes van empitjorar.

Plat de pollastre amb fideus
Després de menjar fideus amb pollastre, el jove es va començar a trobar malament | Canva

El jove va començar a sentir dolor abdominal, vòmits, calfreds, debilitat, dolor toràcic, dificultat per respirar i visió borrosa. Uns símptomes que van anar en augment i van ser portats d'urgències a l'Hospital General de Massachusetts mitjançant un helicòpter.

Un cop allà, i amb més de 40 de febre i taquicàrdies, els metges van decidir sedar-lo. El diagnòstic va ser rotund: patia una infecció bacteriana causada per Neisseria meningitidis, més coneguda com a meningococ.

Imatge de quatre sanitaris realitzant una intervenció quirúrgica a un quiròfan
Els metges van haver d'amputar-li les dues cames per salvar-li la vida | Canva

Un quadre clínic que va desembocar en una fallada dels ronyons i la coagulació de la sang, derivant en una gangrena a dits i cames. No hi havia temps per perdre, ja que la infecció s'obria pas i els metges van decidir amputar-li els dits afectats i les dues extremitats pel genoll.

El jove es recupera favorablement

26 dies després de la intervenció, el noi es recupera favorablement i la seva vida no corre perill. Com tampoc va córrer perill la vida del seu amic qui el dia anterior a la seva infecció, també va menjar els mateixos fideus i el mateix pollastre.

Si escau, només va experimentar vòmits i no va desenvolupar cap afecció més. La neisseria meningitidis, més coneguda com a meningococ, és un bacteri que pot afectar el cervell o la sang.

Una persona a qui li fa mal la panxa.
El seu amic només va tenir vòmits després de menjar el mateix | Getty Images

En cas que arribi al torrent sanguini com en el cas que ens ocupa, es desenvolupa una sèpsia. Una malaltia que provoca hemorràgies a la pell (d'aquí les taques porpres), i als òrgans.

Normalment es transmet per contacte estret amb una persona infectada i el tractament és a base d'antibiòtics. No obstant això, quan la infecció es manifesta en la forma més agressiva, cal un altre tipus d'intervencions, ja que el risc de morir és alt.

Les extremitats solen ser algunes de les afectades per la infecció en desenvolupar gangrena, la mort del teixit corporal, però també es pot donar en els òrgans. Per això es requereix l'amputació de la zona afectada per frenar la proliferació de la malaltia. Actualment hi ha vacuna contra el meningococ que sol administrar-se amb 12 mesos i amb 12 anys.