Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Guàrdia Civil

Juan, l'home acusat de 4 desaparicions a Espanya: «Ho ha tornat a fer»

En tres de les desaparicions es repeteix el mateix patró | No troben les proves necessàries per inculpar-lo

Guàrdia Civil
En tres de les desaparicions es repeteix el mateix patró | Catalunya Diari
 

Els investigadors continuen buscant restes humanes en una finca de Camino de Biniagual, a prop de la localitat de Binissalem, a Mallorca, a la recerca de proves que connectin Juan Torres Serra, conegut també com a Rotavella o 'El pirata', amb la desaparició de quatre persones en els últims 22 anys a Balears, tres d'elles a Eivissa i l'última a Mallorca. La Guàrdia Civil creu que «ho ha tornat a fer», tot i que no tenen proves.

Els investigadors creuen que el sospitós, un home de 57 anys, hauria tingut temps d'amagar les restes d'Antonio L.M., un home de 48 anys amb qui va viure durant un any i que es troba desaparegut. Es creu que ha estat l'última víctima de Rotavella i per aquesta raó continuen buscant restes, encara que són conscients que era molt improbable que els hagués amagat en aquesta zona.

Va ser el passat 24 d'agost quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de la desaparició d'Antonio i, des de llavors, els investigadors van mantenir una vigilància exhaustiva sobre Juan Torres perquè havia estat vivint amb ell durant un any a la casa en la qual avui es busquen les seves restes.

Juan es va convertir ràpidament en el principal sospitós de la desaparició perquè ja havia estat investigat en el passat per tres desaparicions més a Eivissa: l'advocat Antonio Ferrer, desaparegut el 1997; Thomas Egner, alemany desaparegut el 1998; i Francisco López, desaparegut el 2007. Es donava la circumstància que els dos últims desapareguts van deixar a Rotavella i altres persones els seus habitatges, cosa que també passava en el cas d'Antonio.

Segons explica el 'Diari de Mallorca', els cercles pròxims d'Antonio es van dirigir a la casa de Biniagual quan portaven dies sense saber d'ell. Un cop allà, Juan els va explicar que Antonio havia marxat a Eivissa i que no havia tornat a saber d'ell, però els va mostrar un document signat per ell en el qual li donava el seu permís per viure a casa seva els següents tres anys.

La Guàrdia Civil va estrènyer la seva vigilància sobre Juan perquè ja el coneixia molt bé. El 2007, després de la desaparició de Francisco López, el van investigar i van crear un perfil psicològic en què es determinava que Juan Torres era un «psicòpata de manual». El perfil el descriu com un home intel·ligent i metòdic que actua sol i que no confia en ningú. A més, no s'esfondra quan les coses no surten com vol o quan es troba sota pressió.

Els investigadors estan convençuts que Rotavella està darrere de les quatre desaparicions, però de moment no han aconseguit trobar restes de cap dels desapareguts i no tenen proves suficients perquè sigui processat per aquests delictes. De fet, els casos de les tres desaparicions prèvies van ser arxivats en no trobar les seves restes i no tenir més fils dels quals estirar, però després de la desaparició d'Antonio, s'han tornat a obrir.

Sospitós des de 1998

Fa 22 anys que la Guàrdia Civil té al seu radar a Juan 'Rotavella' Torres, des que el van trobar vivint a casa de Thomas Egner un mes després de la seva desaparició el 1998. Juan va explicar als agents que Thomas havia marxat a Sud-àfrica i que no havia tingut notícies d'ell des de llavors, però els va ensenyar un document en el qual Egner el deixava a càrrec de la casa durant la seva absència.

El patró es repeteix també en la desaparició de Francisco López, ja el 2007. Tots dos es van conèixer a la presó, i hores abans de la seva desaparició va ser vist a Eivissa al costat de Rotavella, que en aquell moment gaudia d'un permís penitenciari. Ara una cosa molt semblant ha passat en el cas d'Antonio L.M., en què el desaparegut ha deixat, suposadament, un document amb el qual permetia a Rotavella viure a casa seva durant tres anys.