Fotomuntatge Juan Castro i Álvaro Soto

Juan i Álvaro, dos joves morts de la mateixa forma: «prou»

Peal de Becerro (Jaén) i Íllora (Granada) s'han aixecat contra la inseguretat als seus carrers

Matinada del 17 de juliol, Peal de Becerro, Jaén. Álvaro Soto, un jove de 29 anys, és apunyalat mortalment als voltants del local nocturn on exercia de guàrdia de seguretat. La tragèdia desferma les ires dels veïns del poble, que cremen la casa del presumpte assassí demanant justícia.

Matinada del 15 d'agost, Íllora, Granada. Juan, un estudiant de 19 anys, mor després de ser copejat sense motiu aparent a la sortida d'una de les casetes de les festes del poble. L'endemà, una torba enfurismada recorre els carrers del municipi destrossant les cases dels presumptes agressors.

Així és com les localitats de Peal de Becerro i Íllora s'han vist connectades aquest estiu pel tràgic destí. Els dos assassinats han estat el detonant dels disturbis per part dels veïns, cansats de tanta inseguretat. En tots dos casos, les comunitats gitanes s'han vist a l'ull de l'huracà.

Altercats i delictes d'odi

La tranquil·litat de Peal de Becerro i Íllora s'ha vist trencada aquestes darreres setmanes per dues agressions mortals. Una concentració espontània a Peal de Becerro va derivar en aldarulls reclamant justícia per a Álvaro. El mateix va passar a Íllora, on diverses famílies gitanes van haver d'anar-se'n del poble.

Fotomuntatge enterrament de Juan Castro
Juan Castro va morir a Íllora amb 19 anys | ESPAÑA Diario

En el primer cas, la policia va detenir quatre persones, de les quals dues es troben en presó provisional. Al succés d'Íllora, l'autor es va entregar després de diverses hores desaparegut i va reconèixer els fets. Les propietats dels agressors van patir danys per part dels veïns.

Tant en un lloc com en l'altre, els col·lectius del poble gitano han denunciat els atacs i demanen a la justícia que ho investiguin. Consideren que han estat objecte d'un delicte d'odi i racisme. El Ministeri de Drets Socials ha reaccionat amb una reunió urgent davant dels atacs a famílies gitanes.

Crida a la tranquil·litat

El Consell Estatal de col·lectius del poble gitano va denunciar la situació de desemparament de les famílies atacades. Els veïns d'una localitat i una altra van demanar fer fora les famílies dels agressors. I tant a Peal com a Íllora, van haver de fugir de casa per temor a represàlies.

▶️ Vídeo del dia

Els veïns demanaven el desterrament d'aquestes famílies, però la comunitat gitana recorda que a l'ordenament jurídic espanyol no hi ha la pena de desterrament. També han acusat aquestes persones d'actuar prenent-se la justícia per la mà. Recorden que el càstig als agressors ho haurà d'imposar la justícia.

En aquest sentit, per exemple, la família de Juan va demanar públicament la fi dels aldarulls i va mostrar tota la seva confiança en la justícia. De mica en mica, Peal i Íllora han anat recuperant la calma, i les famílies gitanes han pogut tornar-hi. Ho han fet, això sí, amb el compromís de contribuir a la pau al municipi.

'Són fets aïllats'

Les autoritats han aclarit que els successos de Peal de Becerro i Íllora són «fets aïllats» i descarten que hi hagi un augment dels delictes d'odi. A Andalusia hi ha unitats específiques per perseguir aquests delictes. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil vetllen per evitar nous enfrontaments.

Fotomuntatge d'Álvaro Soto i manifestació
Álvaro Soto va morir apunyalat mentre treballava com a porter en un local | ESPAÑA Diario

Álvaro va morir d'una ganivetada al cor propinat pels agressors durant una baralla. Pel que sembla, els van vetar l'entrada al local d'oci nocturn, i es va iniciar una baralla que va acabar amb la mort del jove porter. Dos joves de 18 i 20 anys van ser arrestats com els presumptes culpables.

A Íllora, el detingut és un jove de 23 anys que sembla que va iniciar una agressió contra tres nois del poble. Aquests van fugir i van aconseguir amagar-se, mentre l'agressor i diversos amics seus anaven a buscar-lo. Pel camí es van trobar Juan, contra el qual van descarregar tota la seva ira.