Fotomuntatge d'un agent i cotxe de la Policia Nacional i la casa on van ser trobades les dues adolescents fugades per un repte viral

Julia i Adriana, dues amigues de 14 i 15 anys fugades a Espanya per un repte viral

Les adolescents van intentar enganyar la seva família i la policia mentre s'amagaven en un garatge subterrani

«Ha estat una entremaliadura». És el que diu el pare d'una de les dues menors que aquest cap de setmana han tingut en suspens les seves famílies i la policia a Oviedo. Julia, de 14 anys, i Adriana, de 15, van ser localitzades diumenge passat en bon estat després de 48 hores fugades. Ara, creuen que tot podria ser part d'un repte viral.

El que se sap de moment és que les dues adolescents van preparar la seva fugida, es van amagar en un garatge subterrani i van enviar pistes falses per despistar. Però, el que encara no està clar és el motiu de la desaparició. La Policia Nacional treballa amb la hipòtesi d'un repte viral que fa estralls en la joventut.

A finals del mes de gener van desaparèixer dues noies adolescents durant dos dies a Alcalá de Henares. La policia va descobrir que es tractava del «desafiament 48 hores», un repte viral que convida als menors a fingir-ne la desaparició. Les autoritats creuen que podria estar darrere també del cas de Julia i Adriana.

La desaparició de les noies

Julia Alonso, una noia de 14 anys d'Oviedo, va ser vista per última vegada divendres a la tarda després de dinar a casa de la seva àvia i visitar una amiga. Allà es va treure l'uniforme del col·legi, es va posar uns 'leggins', va sortir de casa, i no la van veure més. Més tard es va comunicar amb els pares per dir que es trobava bé.

Fotomuntatge de Julia i Adriana, les adolescents desaparegudes a Espanya per un repte viral
Julia i Adriana, les noies desaparegudes aquest cap de setmana | CatalunyaDiari

Però després el seu telèfon va deixar d'emetre senyal i van saltar totes les alarmes, així que els seus familiars van denunciar la seva desaparició. Dissabte a la tarda va desaparèixer Adriana Romero, de 15 anys i pertanyent al cercle d'amigues de Julia. Llavors, familiars, amics i policia es van mobilitzar per trobar les menors.

La Policia Nacional les va trobar diumenge passat en un portal proper a l'estació d'autobusos i les va tornar als familiars. Segons els investigadors, havien estat juntes i desaparegudes de manera voluntària. Julia i Adriana van jugar a la distracció perquè no les trobessin, però finalment la història va acabar bé.

«Ens feien arribar pistes falses»

Segons revela 'La Nueva España', Julia va desconnectar les dades del mòbil davant el temor a ser geolocalitzada. Es va amagar al garatge subterrani d'un bloc de pisos i va crear pistes falses per despistar la seva família i la policia. Adriana es va sumar al joc dient als seus pares que se n'anava al Carnaval amb unes amigues.

Diumenge a les 15.30 hores uns amics de la família d'una la van reconèixer en un portal i van trucar a la policia. Així finalitzaven 48 hores d'angoixa, i les famílies respiren alleujades. «Moltes gràcies a tota la gent que va difondre la desaparició de la meva germana i l'altra noia», va dir el familiar d'una.

Dos agents de la Policia Nacional d'esquenaLa policia ha estat buscant les noies durant el cap de setmana | Cedida

Aquesta persona va afegir que «no podem donar més explicacions perquè estan sota ordres de la policia». Però sí que han afirmat que la fuga de les dues joves va obeir a un pla meditat per desaparèixer i despistar l'operatiu de recerca. «Ens feien arribar pistes falses que estava amb un noi a Lugones».

El desafiament 48 hores

El pare de Julia es va passar la nit de divendres a dissabte apallissant el centre de la ciutat a la recerca de la seva filla. «Em vaig passar el Carnaval a la porta d'un local per si ella es trobava per allà», va afirmar. A la cerca es van sumar amics, familiars i companys de col·legi de la menor (Los Dominicos).

Els investigadors han interrogat les dues menors per aclarir el motiu de la fuga, però aquestes no ho han deixat clar. Els agents pensen que es pot tractar d'un repte viral de moda que convida als menors a desaparèixer durant hores. Així, distreuen a la policia i aconsegueixen seguidors i repercussió social.

Julia va negar davant de la policia i els seus pares haver participat en aquest repte, i la seva família creu que es tracta més aviat d'una entremaliadura. «Li vam dir que res de sortir a la nit, i ves a saber si va ser per això», asseguren. Tot i això, no descarten que el repte viral estigui darrere d'aquesta i altres desaparicions d'adolescents a Espanya.