Continua el misteri sobre la mort de Laura Cruzado Moreno, una noia de 20 anys a qui van deixar morta a les portes d'un alberg. Els fets van passar el darrer divendres a Jerez de la Frontera, Cadis. La Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta de la Policia Nacional ho investiga.
La jove de Jerez va ser abandonada a les portes de l'alberg municipal per dos joves que van colpejar la porta i van fugir corrents. La noia, que ja era morta quan la van deixar allà, havia estat usuària de l'alberg. Fonts municipals afirmen que feia dos o tres mesos que no hi anava.
El centre ha viscut recentment alguns episodis de violència, així que en sentir els cops es van acostar cautelosament a la porta. En mirar per una petita finestra van veure dos joves que fugien corrents. Els serveis d'emergència no van poder fer res per la noia que jeia a terra.
La seva mare trenca el silenci
El darrer divendres a les vuit del matí, van començar a tocar la porta de l'alberg i a cridar «truqueu a una ambulància». El personal del centre va trucar a la Policia i al 061, però no van poder reanimar la noia. A l'alberg estan devastats, ja que dies abans ja hi havia hagut una agressió.
El cas està sota secret de sumari i la família de la víctima demana respecte i que no s'utilitzi amb finalitats polítiques. Laura acumulava des dels 13 anys un historial d'addiccions i delictes de furt per consumir. Estava en llibertat vigilada i tenia un sou d'inserció.
La seva mare Concepción ha trencat el silenci per denunciar l'abandonament de la seva filla per part de les administracions. Ha agraït als serveis d'emergència i la policia el tracte que li han dispensat. També ha demanat als partits polítics que no facin servir el cas de la seva filla per a les seves batalles personals.
Va patir una nova crisi dies abans
Segons la seva mare, Laura va anar passant de centre en centre i cap no va aconseguir treure-la del seu infern. «No tenen professionals», ha afirmat, i ha demanat que desapareguin aquest tipus de centres. També ha criticat que el sistema sanitari «abandoni» aquests pacients.
Per a ella, la mort de la Laura és «conseqüència de moltes coses». Per exemple, que el centre de tractament d'addiccions estigui desvinculat del departament de salut mental. «No són problemes independents, sinó que van agafats de la mà», ha alertat la mare de Laura.
«La meva filla no estava ni deteriorada, ni abandonada, ni vivia al carrer, ni era indigent, ni aparentava més edat», ha aclarit. Diumenge abans de morir, va estar esmorzant amb la seva mare. L'endemà, «va patir una crisi, feia dos mesos i mig que estava neta, però això és molt difícil».
El sistema no funciona
Segons la seva mare, Laura va sortir amb una alta voluntària «com un cavall desbocat» i va tornar a consumir. Després «es va adonar de l'error i dos dies abans de morir va contactar amb mi perquè volia tornar al centre». Poc després es va produir la tragèdia, conseqüència d'una cadena d'errors.
Laura va començar a fumar cànnabis amb 13 anys, el seu comportament va canviar i va entrar en dos centres de menors. Del segon va sortir «sota els efectes d'un fum de pastilles per prescripció del metge». Critica que els professionals de la salut tractin aquests problemes a base de pastilles.
Quan ja era major d'edat, va rebre l'alta i se'n va anar a viure sola amb el subsidi de reinserció de 450 euros. La noia necessitava un centre de desintoxicació, però la llista d'espera és molt llarga. «Com que el sistema no disposa de prou centres d'internament, va passar per centres que són una autèntica estafa», denuncia.
Aquesta mare denuncia que en aquests centres «es consumeix» i que la salut de la seva filla va empitjorar estant-hi. «És un problema sociosanitari molt greu, no ho és, en canvi, si els joves que la van deixar són d'origen magribí o no», aclareix. Concepción ha perdut una filla i demana la transformació urgent del sistema.