Fotomuntatge d'una PCR i Lisa Steadman i el seu marit, Ron

Lisa, la dona amb covid que va rebre l'alta i es va trobar el marit mort a casa

Lisa va estar ingressada més d'una setmana per complicacions per la covid

Lisa Steadman és una dona de 58 anys que és notícia per l'experiència que ha tingut amb la covid. Viu a Florida, als Estats Units, on va haver de ser ingressada per complicacions de la malaltia. El que no sabia és que quan tornés a casa es trobaria el cadàver del seu marit.

Cap dels dos estava vacunat contra el coronavirus encara perquè preferien esperar. Als Estats Units, a la població li està costant fer el pas i n'hi ha molta que no ho fa per por. Les autoritats fan el possible per a convèncer la ciutadania, però encara queden molts reticents.

No és el cas de Lisa, que ja ha admès que té previst vacunar-se quan pugui. Probablement el mes que ve, si el metge li ho recomana, perquè encara té alguns símptomes de covid.

Lisa es va contagiar de coronavirus com tants milions de persones a tot el planeta. Al principi no hi va donar gaire importància perquè tenia símptomes lleus, però la situació va canviar. Els efectes de la malaltia van empitjorar fins al punt que va haver d'ingressar a l'hospital.

«Vaig pensar que em moriria. No podia respirar, no podia parar de vomitar», explica Lisa. Van passar vuit dies a l'hospital lluitant per la seva vida, però afortunadament va ser capaç de vèncer el virus.

Els metges li van donar l'alta i va ser llavors quan la seva vida va fer un gir total. Quan va tornar a casa, a Winter Haven, es va trobar el que ella descriu com una «escena de malson».

El marit de Lisa va morir de covid

Quan va entrar a casa, es va trobar el cadàver del seu marit, Ron. Tenia 55 anys i també estava malalt de covid, tot i que el va passar a casa. Ni Lisa ni ell estaven vacunats.

«Va ser com entrar en una pel·lícula de terror, i desitjaria no haver-lo vist mai així, perquè no em puc treure aquesta imatge del cap». Aquestes són les paraules que Lisa va fer servir per a descriure una experiència traumàtica que l'acompanyarà la resta de la seva vida.

Mentre va estar ingressada, Lisa no va poder contactar amb el seu marit. Va pensar que tenia problemes amb el mòbil, i com que tampoc estan permeses les visites en casos de covid, no li va donar importància.

De fet, els primers dies Lisa sí que va parlar amb el seu marit. Ron li va dir que tenia problemes per carregar el mòbil, i després d'hores sense saber res d'ell, Lisa va trucar a la policia. Els agents van fer un control rutinari a casa seva, però aleshores Ron estava bé.

Com que tenia problemes amb el telèfon, els següents dies Lisa no es va preocupar quan va intentar posar-s'hi en contacte i no responia. Ara lamenta la situació i el recorda com un home «disposat a ajudar qualsevol persona».

Els metges demanen a la població que es vacuni

Ara el principal objectiu de Lisa és acabar de recuperar-se de la malaltia i vacunar-se. Ho farà amb convicció i per responsabilitat, perquè la variant delta ja comença a causar estralls als Estats Units.

De fet, l'estat de Florida actualment és l'epicentre de la malaltia al país. Segons les dades més recents, aquests últims dies ha mort una mitjana de 227 persones cada dia, la xifra més alta en tot el territori.

Les UCIs d'alguns hospitals ja comencen a estar plenes i els metges comencen a rebutjar pacients. És una situació que recorda el pitjor de la pandèmia, durant aquella primera onada que va deixar tantes víctimes a tot el món.

A més, els metges insisteixen que la majoria dels ingressos són de persones que, per una raó o altra, no estan vacunades. Demanen a la població que es vacuni com més aviat millor per a evitar quadres greus de la malaltia, però molts ciutadans no hi col·laboren.

El 52% de la població de Florida té la pauta completa de vacunació. Un percentatge lleugerament per sota de la mitjana nacional i molt lluny de la d'altres països. A Espanya, per exemple, el 68,4% de la població ja compta amb les dues dosis, tot i que la campanya de vacunació al país va començar molt més tard que als Estats Units.