Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

En llibertat 13 dels 18 detinguts de l'operació antiterrorista dels Mossos

Els cinc detinguts que els Mossos vinculen al terrorisme, han passat a disposició de l'Audiència Nacional | Berkan Azizi, el líder del grup, és un carterista que va abraçar el gihadisme per propaganda del Daesh

Els Mossos d'Esquadra, en arxiu
Els Mossos d'Esquadra han dut a terme un total de 18 detencions en el dispositiu.   | Guillem RS

 

Aquest dijous declararan davant del jutge Castellón, el titular del jutjat número 6 de l'Audiència Nacional, els cinc detinguts pels Mossos d'Esquadraen l'operació Alexandria d'aquest dimarts a Barcelona acusats de terrorisme. Tot i que un total de 18 persones van ser detingudes durant les entrades i escorcolls en diversos pisos de Barcelona i Igualada, a l'Anoia, només cinc d'aquests han estat traslladats a Madrid.

Els que no es poden vincular al terrorisme, en llibertat

Els altres 13, vinculats a delictes de robatoris i tràfic de drogues, van ser deixats en llibertat sense passar ni a disposició judicial. Tot i que la policia també veu indicis de radicalització entre tots els membres del grup, no s'ha pogut acreditar fins al punt de poder-los entregar a l'Audiència Nacional, el jutjat especial que s'encarrega d'instruir i jutjar aquest tipus de delictes.  La Comissaria General d'Informació, qui ha liderat la investigació durant els darrers mesos, no els traurà l'ull de sobre.

Els altres cinc, liderats per l'algerià Berkan Azizi 'Rabeh', nom que va poder avançar 'CatalunyaDiari', sí que hauran de donar explicacions de la seva radicalització i converses sobre la voluntat de cometre accions terroristes a Catalunya davant del jutge. Els presumptes terroristes van ser traslladats per vehicles dels Mossos d'Esquadra fins a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca per tal de ser traslladats durant aquesta nit cap a Madrid. Aquest matí de dijous passaran a disposició del jutge. Està previst que Manuel García Castellón, qui va autoritzar les entrades, escorcolls i detencions dels gihadistes, ordeni la presó provisional pels cinc algerians més radicalitzats.

Lladres reincidents fets gihadistes

Es tracta d'un grup de lladres reincidents que a poc a poc van anar abraçant el gihadisme i tenien la intenció de cometre un atemptat a Barcelona. Segons els Mossos, que asseguren que encara no hi havia hagut perill real per la població, si bé tenien la intenció de cometre accions terroristes encara no tenien la capacitat de fer-ho ni tampoc havien definit cap objectiu.  Berkan Azizi 'Rabeh' i els altres quatre són persones que fa molts anys que són a Barcelona i que han comès infinitat de delictes de furts i robatoris fins al punt que ho havien convertit en el seu modus vivendi.

Dos agents dels Mossos amb el material intervingut en una operació terrorista.
Dos agents dels Mossos amb el material intervingut en una operació terrorista. | Guillem RS

 

'Rabeh' vivia en un pis al barri del Born que també servia de magatzem de tota mena d'objectes robats: bicicletes, motxilles, jaquetes... A les sis del matí de dimarts els Mossos d'Esquadra, fortament armats i amb agents del GEI, el grup d'elit dels Mossos, va entrar a casa seva i el van detenir. Els agents no sabien què hi podien trobar ni el nivell de preparació que tenien dels atemptats.  Agents del TEDAX, especialistes en explosius, també hi van entrar, però no es va trobar res.

Imatge d'un vehicle de trasllat dels Mossos a la comissaria de les Corts.
Imatge d'un vehicle de trasllat dels Mossos a la comissaria de les Corts. | CatalunyaDiari

 

L'Alexandria recorda l'operació Apolo

L'operació Alexandria es va iniciar per la denúncia ciutadana que va rebre el cos dels Mossos d'Esquadra alertant d'aquest grup i la seva radicalització. Durant mesos els Mossos els hi han seguit la pista fins que aquest dimarts van poder explotar la investigació i detenir als cinc homes més perillosos.

La investigació d'aquesta setmana recorda el cas Apolo on els Mossos d'Esquadra també van detenir diverses persones en un avançat estat de radicalització i que també flirtejaven amb la delinqüència comú. Es va detenir nou persones i dues d'elles, després de ser entregades a l'Audiència, Mohamed Lamsalak i Youssef Ben Hammou van ingressar a presó acusats de terrorisme. Estan encara en presó provisional a l'espera de ser jutjats. En aquell cas va ser l'alerta d'una policia estrangera que va posar els Mossos en avís.