«Que torni ja, la necessitem. És el nostre angelet» són les paraules desesperades dels pares de la Lucía Marín, la nena de quinze anys de qui no se sap res des de dilluns. Va desaparèixer al seu municipi, La Pobla de Farnals (València), i creuen que un noi que va conèixer per Instagram la té «enganyada i retinguda».
«És molt bona i s'ha deixat enganyar per algun noi que la té retinguda», afirmen els pares. La preocupació va augmentar fa dos dies, quan van rebre una sèrie de trucades anònimes al vespre. La Guàrdia Civil, que està al comandament de la investigació, està esperant una ordre judicial per a rastrejar aquestes trucades.
Tot i que totes les hipòtesis estan obertes, el principal fil de la investigació és un noi que la menor hauria conegut a través de les xarxes socials. El que tenen clar és que la Lucía està retinguda en contra de la seva voluntat. La prioritat ara és localitzar-la i alliberar-la com més aviat millor del seu presumpte segrestador.
L'estranya desaparició
Lucía Marín Lara, una adolescent de quinze anys de la Pobla de Farnals, va desaparèixer aquest dilluns de manera estranya. Estava sola a casa perquè es trobava malament, i els seus pares eren a la feina. Al migdia va fer una videotrucada a la seva mare i li va dir que no tenia gana, però que es cuinaria alguna cosa per dinar.
A partir d'aquí, se li va perdre el rastre i el telèfon va passar a estar desconnectat. Quan els seus pares van arribar a casa, no hi era, i els seus amics no sabien res d'ella. Aleshores van denunciar la desaparició. Hores després, la Lucía es va posar en contacte amb ells amb una misteriosa trucada.
La noia havia patit assetjament escolar, i va haver de fer teràpia per a superar-ho. No obstant això, el seu estat d'ànim havia millorat molt, i els últims dies estava especialment contenta. El dia abans havia estat jugant amb els amics a futbol, un esport que li agradava molt practicar.
Trucades inquietants
Segons 'Levante-EMV', a casa seva faltaven 250 euros, i ja s'havia escapat altres vegades. La principal hipòtesi és que va marxar voluntàriament, però després la van segrestar. L'endemà de la desaparició, al vespre, la Lucía va trucar a la seva mare i van parlar 2 minuts i 46 segons.
Durant la conversa, la mare la va notar estranya, «com si estigués sota els efectes d'alguna droga». Té clar que era la veu de la seva filla, però el que deia no era normal. «Em va dir que estava malament, que l'anés a buscar, però no em va saber dir on era ni amb qui». De sobte, algú va penjar la trucada.
Creuen que aquesta persona és la que la té retinguda, i demanen col·laboració ciutadana per a trobar-la. Després hi va haver més trucades, sempre des d'un número ocult, però ningú responia a l'altra banda del telèfon. En despenjar, només se sentia silenci, i una respiració.
Investigació en marxa
Les trucades es van efectuar des d'un número ocult al mòbil de la mare de la Lucía. «He notat la meva filla molt malament, molt nerviosa, i demanava ajuda, però algú li ha pres el telèfon», diu la dona. «Necessitem difondre la seva foto per si algú l'ha vist», afegeix.
Els agents que estan al capdavant de la investigació creuen que rastrejant les trucades poden arribar fins al parador de la Lucía, però per a fer-ho necessiten una ordre judicial que els autoritzi a accedir al mòbil de la mare. Durant la trucada, l'únic que la menor va poder assegurar és que era a la província de València, així que no pot ser gaire lluny d'on va desaparèixer.
De moment no hi ha gaire informació sobre el lloc on podria estar, i demanen que qualsevol persona que sàpiga alguna cosa, ofereixi informació. L'ajuntament de la Pobla de Farnals ha demanat que no es difonguin notícies falses i comunicats de fonts no oficials. «Qualsevol desaparició pot ser de risc», ha afirmat la delegada del Govern, Gloria Calero.
Com podem protegir els nostres fills del perill de la xarxa?
Instagram és una de les xarxes socials més populars i compta amb milions de comptes actius a tot el món. Això dona peu a tota mena de relacions, no sempre amb bons fins. I els adolescents estan especialment exposats a l'abús i a l'assetjament a través d'aquestes plataformes.
Hi ha una sèrie de consells i recomanacions per a protegir els menors del perill que impliquen les xarxes socials. Es pot denunciar un compte i sol·licitar un informe de seguiment en cas de sospita. A més, Instagram ha desenvolupat l'opció de «restringir» un compte per a evitar el ciberassetjament.
També es pot limitar l'enviament de missatges directes, i hi ha la possibilitat de només rebre missatges dels comptes que se segueixen. En qualsevol cas, el més important és que els pares facin un seguiment exhaustiu de l'activitat dels fills a la internet. Sempre hi pot haver casos com el de la Lucía.