Imatge de droga emmagatzemada a una nau

Macrooperatiu dels Mossos en dues zones de Catalunya: hi havia 50.000 quilos

La investigació ha estat dividida en quatre fases

Intervenen més de cinquanta tones de marihuana en vuit plantacions que simulaven cultius legals al Maresme i Tarragona. L'operació ha estat conjunta i han participat Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i ha acabat amb vint detinguts en quatre fases. Les tones de marihuana estaven distribuïdes en vuit plantacions a les demarcacions de Barcelona i Tarragona, la majoria d'elles al Maresme.

Aquestes simulaven cultius legals de dimensions industrials. Els detinguts estan acusats per delictes contra la salut pública i la defraudació de fluid elèctric. Les plantacions no tenien permisos i les societats es camuflaven sota una empresa mercantil, situant-se entre altres naus amb activitat industrial legal.

La investigació es va desenvolupar en quatre fases

La plantació més gran estava ubicada en una finca rústica situada en una zona forestal de difícil accés a conseqüència de l'orografia del terreny. A més, els terrenys comptaven amb mesures de seguretat, i tot plegat va fer que la recerca resultés molt complexa. La investigació de l'operació es va desenvolupar en quatre fases i va ser en la tercera on es va trobar documentació en una de les societats mercantils situada a Tarragona.

Aquesta empresa estava estretament lligada a alguna de les plantacions anteriorment desmantellades. En el perfil oficial de Mossos d'Esquadra van publicar un vídeo on es mostren diverses imatges d'aquestes plantacions i tot el sistema que tenien muntat. «Més de cinquanta tones de marihuana en plantacions que simulaven cultius legals al Maresme i a Tarragona» afirmaven.

Finalment, els agents van poder entrar al setembre i van localitzar més de quaranta mil plantes de marihuana i quinze tones de cabdells. La investigació va continuar activa fins al mes d'octubre passat, quan es van desmantellar dues noves plantacions a Cabrera de Mar, Maresme. Igual que la resta, eren suposades plantacions de cànem legal. 

En l'última fase es van intervenir més de tretze tones de marihuana i a l'interior existia una sala búnquer amb parets reforçades, per evitar robatoris. En les plantacions també comptava amb un subministrament energètic fraudulent.

Imatge d'una plantació de marihuana
Imatge d'una de les plantacions de marihuana | ACN

Finalment, s'han intervingut 51.904 quilograms de marihuana i més de 187.000 plantes i 19 tones de cabdells secs aptes per a la seva distribució. També s'han confiscat dues armes de foc i quatre d'aire comprimit, una arma blanca, així com multitud de material informàtic i eines per al cultiu, producció i emmagatzematge. En total hi havia més de 3.000 llums de creixement, humidificadors i sofisticades màquines recol·lectores.