Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Maider i la seva filla Amira

Maider, la mare que busca la seva fills des de fa 3 anys

La nena va ser segrestada pel seu pare, un perillós delinqüent i maltractador buscat per la policia europea

Amira va néixer a Vitòria el 2017 fruit de la relació entre la seva mare, la basca Maider, i l'algerià Mohamed El Habib Cherifi. Quan tenia només cinc mesos, el seu pare la va segrestar i des d'aleshores viu a més de mil quilòmetres d'Espanya. Maider segueix lluitant per retrobar-se amb ella.

La història d'amor entre Maider i Mohamed és també un infern de maltractaments. Ell la va captivar amb temptadores promeses de llibertat, amor etern i una vida pròspera. Ella tenia 17 i va caure en mans d'un manipulador, un mentider compulsiu que no va trigar a mostrar la seva veritable cara. 

Es van conèixer el 2016, i encara que la família d'ella va advertir, la innocent jove va apostar per la relació. Poc després es va quedar embarassada, i aleshores el seu idíl·lic romanç ja s'havia transformat en un calvari. Els crits, el control i les prohibicions aviat van donar pas a la violència.

Així es va gestar en el ventre de Maider la petita Amira, envoltada d'un ambient de maltractaments. Els insults van donar pas a les agressions, però acabada de complir la majoria d'edat patia la violència en silenci. El desembre de 2017 va néixer la nena, i cinc mesos després el seu pare se la va emportar per sempre.

Una data gravada

3 de maig de 2018. És la data que Maider i la seva família no podran esborrar mai de la seva memòria, perquè és el dia que Mohamed va segrestar la seva filla. La va portar a Orà, Algèria, a centenars de quilòmetres de casa seva. Des d'aquell moment, la basca no descansa per guanyar la batalla al seu maltractador i tornar-se a retrobar amb la nena.

Mohamed va organitzar el viatge a Algèria per a tres persones, amb l'excusa que Maider i Amira coneguessin als seus pares. Però la petita havia nascut amb un buf al cor i necessitava estar controlada. Tot i les peticions de la família de Maider per posposar el viatge, aquest es va realitzar l'1 de maig de 2018.

Un cop a Algèria, Maider va descobrir el que havia preparat la seva parella. Mohamed volia convertir la seva filla a musulmana, i només entrar a Orà va agafar a Maider pel coll i la va colpejar. L'endemà passat, després d'una escena agressiva, va amagar la seva filla de cinc mesos i va treure la seva dona de casa.

«Si no agafes aquest avió, no tornaràs a veure a la teva filla», li va dir a l'aeroport. El maltractador no va complir mai la seva paraula, perquè Maider va agafar aquell avió, però mai més ha tornat a veure-la. Amira està a punt de fer quatre anys, i fa més de tres anys que està separada de la seva mare.

Mohamed El Cherifi, a la recerca i captura

Després del segrest, Mohammad va tornar a Vitòria i es va instal·lar prop de Maider però sense la nena. Segons han comprovat els investigadors, va deixar la nena a Algèria amb uns amics. El jutjat de violència de gènere de Vitòria va decretar una ordre d'allunyament, la retirada del passaport i de la pàtria potestat a l'algerià.

Però no van servir de res aquestes mesures, perquè la nena no estava a Espanya. La justícia algeriana, per la seva banda, va condemnar l'abandonament de la filla per part de pare, però mai va donar cap dret a la mare. La nena va ser conduïda a un Centre Social a Algèria, mentre a Espanya la seva mare seguia sent assetjada.

La policia va registrar diversos delictes menors comesos per Mohamed El Cherifi, que va desaparèixer poc després. El febrer de 2021 França va dictar una ordre de detenció contra ell. L'acusen de dirigir una organització criminal que hauria comès agressions sexuals amb arma, detenció il·legal, extorsió i robatoris amb violència.

El mateix Cherifi està acusat de ser l'autor de dues violacions amb arma blanca. El seu rostre està en totes les comissaries d'Europa, i a hores d'ara creuen que es troba de nou a Orà.

La dura batalla de la mare

Un cop localitzada la seva filla al centre social algerià, Maider va viatjar al país per sol·licitar la seva custòdia. Durant set mesos, la basca va viure a casa del bisbat francès a Algèria mentre esperava la sentència. Va poder veure a Amira en comptades ocasions, amb vigilants i amb límits de temps, com a la presó.

El 14 de març, la sentència va caure sobre Maider com una galleda d'aigua freda: la justícia va donar la custòdia d'Amira al pare. Deu dies després van rebutjar el recurs d'apel·lació de Maider i van confirmar la sentència. L'únic camí que li queda per recórrer és el de la justícia espanyola, que està en conflicte amb l'algeriana.

A Espanya, Mohammad és un maltractador condemnat per violència de gènere i sense drets sobre la seva filla. Però les mesures cautelars a Espanya no serveixen de res a Algèria, ni tan sols l'ordre europea de detenció. Per als jutges algerians l'arrelament familiar és raó suficient per negar la custòdia a la mare, que no sap àrab.