Un agent de la Policia Local de Roda de Berà

Manuel, l'alumne de 13 anys mort en un col·legi a Ourense: tot el que se sap

Un mur es va esfondrar als vestidors del gimnàs de l'IES Julio Prieto Nespereira d'Ourense

Manuel, un nen de 13 anys alumne de tercer de l'ESO a l'IES Julio Prieto Nespereira d'Ourense, ha mort aquest dimecres de manera tràgica. Va quedar atrapat en desplomar-se el mur del vestidor al gimnàs del col·legi. Un altre noi va patir ferides lleus i ja ha rebut l'alta.

En Manuel sortia de la classe d'Educació Física quan, cap a les dues de la tarda, es va ensorrar la paret que separava les dutxes de la zona de les taquilles. És un mur de dos metres per 2,80. Els dos alumnes van quedar atrapats sota la runa i van haver de ser rescatats pels bombers.

Manuel va morir allà mateix, mentre que l'altre menor va ser traslladat a l'hospital amb lesions en un turmell. Segons informa El Español, els alumnes ja havien avisat sobre el mal estat del mur que ha matat el menor. El jutjat d'instrucció ha obert diligències per aclarir les responsabilitats.

Així van passar els fets

Els fets van passar ahir a les dues del migdia a l'IES Julio Prieto Nespereira del barri de Vinteún, a Ourense. Estaven acabant les classes quan es va esfondrar el mur dels vestidors, on hi havia uns deu alumnes. Dos van quedar atrapats, i un va morir a causa de les lesions.

En aquell moment acabaven les classes i ja hi havia alguns pares a la sortida de l'institut per recollir els fills. Es van viure moments de molta tensió en conèixer el que havia passat. Segons van explicar, alguns nens es van lliurar de miracle perquè van arrencar a córrer a l'esfondrar-se el mur.

A mitja tarda, la jutgessa va autoritzar l'aixecament del cadàver i va ordenar la realització de l'autòpsia en el marc d'una investigació. També ha demanat un reportatge fotogràfic de la zona i el precinte del vestidor. El cas està en mans del Jutjat d'Instrucció número 3 d'Orense.

Es reprenen les classes

La cap d'estudis, Marta Marcos, va donar més detalls sobre els fets. «És un mur de dos metres, que no arriba al sostre i té l'alçada necessària per separar els alumnes mentre es dutxen. Tots els dels vestidors estan així i els dels banys també, en principi estava bé però no arribava a dalt».

Emergències
Emergències a l'institut on es va produir la desgràcia | EFE

Segons ha explicat la cap d'estudis, «no sabem què va passar, no sabem si algun nen va arribar a recolzar-s'hi». Afirma que quan es va produir l'esfondrament del vestidor masculí van desallotjar els estudiants. «Estan molt afectats», afegeix, «encara no hi hem parlat, no sabem què van veure ni què va passar».

Segons ha revelat el centre, a la classe hi ha 22 alumnes i la meitat aproximadament eren als vestidors. El mur es va desplomar sencer venint-se literalment a baix, per motius que ara s'estan investigant. El col·legi ha decidit no suspendre les classes, que s'han reprès aquest matí.

El mur estava malament

El mur de maó recobert de rajoles es va partir en dos i es va esfondrar sense previ avís. Els bombers van aixecar un dels draps caiguts per alliberar el primer alumne, que havia quedat atrapat per una cama. Després van alliberar el segon alumne, que havia patit esclafament al pit.

Els sanitaris van iniciar les tasques de reanimació, però van confirmar la seva mort al mateix vestidor. Fins al lloc es van desplaçar membres de la Conselleria d'Educació i el delegat de la Xunta, Gabriel Alén. També policia i inspectors, que van posar en marxa una investigació.

Els alumnes asseguren que el mur estava malament i es movia en empènyer-lo, però la delegació s'ha negat a oferir-ne més detalls. Un equip de psicòlegs s'ha presentat aquest matí al centre per atendre els alumnes. Especialment a aquells que van haver de presenciar la tragèdia.

Mostres de dolor

La responsabilitat dels edificis educatius és de l'administració autonòmica. Segons la cap d'estudis, no havien rebut cap queixa sobre l'estat d'aquesta paret als vestidors. Altres usuaris del pavelló poliesportius sí que van esmentar que l'espai tenia humitats i estava en mal estat.

La desgràcia ha provocat una profunda commoció entre els alumnes del centre, els pares i les mares, i la comunitat educativa. Les autoritats locals i els representants dels estaments públics i privats van reaccionar a la notícia. Van lamentar el que va passar i van traslladar el condol als afins de la víctima.

El president de la Xunta de Galícia , Alfonso Rueda, va mostrar una «gran consternació» i es va solidaritzar amb la família i la comunitat educativa. També l'alcalde d'Ourense, Gonzalo Pérez Jacome, va lamentar els fets amb «impotència, dolor i resignació». Avui a les 12 de farà una concentració a la Plaça Major i el Pazo Provincial.