Marcos Garrido, Hugo Millán y Dean Berta

Marcos, Hugo i Dean: tres somnis truncats amb menys de 15 anys

La successió de morts de pilots inexperts en l'asfalt revifa la polèmica sobre la competició

El món del motor segueix commocionat per la mort del pilot espanyol de 15 anys Dean Berta Viñales. El cosí de Maverick Viñales va perdre la vida el passat cap de setmana mentre corria al circuit de Jerez. La tragèdia ha reobert el debat sobre el perill de deixar competir a nens en aquestes categories.

El veterà pilot italià Michel Fabrizio va desencadenar la polèmica amb unes dures paraules: "Massa pilots, amb poca o fins i tot molt poca experiència, volen imitar Marc Márquez, arriscant cada centímetre". Ara es qüestiona si aquests nens han de poder córrer a 190 km/h.

En només dos anys han perdut la vida tres pilots espanyols que no superaven els 15 anys. A la mort de Dean se sumen la de Marc Garrido, el 24 de març de 2019. També la d'Hugo Millán, el 25 de juliol de 2021. A ells cal afegir també la mort d'Andreas Pérez, mort el 2018 amb 14 anys .

Sembla que la federació de motociclisme ja ha reaccionat i es busquen solucions per acabar amb aquestes tragèdies. Es podria augmentar l'edat mínima per competir, o reduir el nombre de pilots a la graella. El que ja no es podrà esborrar són les tragèdies que en només uns anys han sembrat de dolor l'esport espanyol.

La mort d'Andreas Pérez

El primer a la successió d'aquestes prematures morts va ser Andreas Pérez, nascut a Mollet de Vallès (Barcelona) el 2003. No havia complert els 15 anys quan va morir durant una carrera del Mundial Júnior de Moto3 a Montmeló. Va caure a la cinquena volta a causa d'un xoc i va ser accidentalment atropellat per un altre pilot.

Andreas va pujar a la moto per primer cop quan tenia tres anys, i ja no la va deixar anar més. Vivia amb la seva família a Mollet, molt a prop de circuit de Catalunya. Va començar a competir als set i va tenir èxit molt petit, ja que quan tenia deu anys va fer amb el Campionat de Catalunya. Van començar a parlar d'ell com una de les joves promeses del motor.

El seu somni va acabar l'11 d'agost de 2018, a l'asfalt del circuit que millor coneixia. L'accident li va provocar greus danys cerebrals, i encara que va arribar amb vida a l'hospital va acabar morint hores després. "Hem perdut un gran pilot, però sobretot una gran persona", van afirmar en el seu equip.

Marc Garrido, la fatalitat de l'infant prodigi

Pocs mesos després de la pèrdua d'Andreas, el motociclisme espanyol es va tornar a vestir de dol. Marc Garrido, de Rota, va perdre la vida amb només 14 anys quan corria al circuit de Jerez. Va ser a la volta sis, quan va caure en una zona de gran velocitat i va ser atropellat per un company.

La moto que venia per darrere el va colpejar al coll i al tòrax, deixant-ho ferit amb molta gravetat. Va arribar a l'hospital amb vida, però els metges van informar la seva família que estava en estat crític. Amb ell va morir un nen prodigi de les motos, que va guanyar el seu primer campionat amb només sis anys.

Va pujar a la moto amb només dos anys, i tenia tant talent que va començar a escalar ràpidament de categoria. Marc va morir a la mateixa prova en què ha perdut la vida recentment Dean Berta, la Supersport 300. "Una desgràcia per a l'esport, i una irreparable tragèdia humana", van dir a la seva localitat.

Hugo Millán, adéu a un jove talent

El pilot valencià Hugo Millán també tenia 14 anys quan va deixar la seva vida a l'asfalt. Va ser el passat 25 de juliol, al circuit Motorland d'Alcanyís. Va patir un accident múltiple, va quedar estès a terra i va ser atropellat per un dels motoristes que venien darrere.

Hugo era una jove promesa del motociclisme a l'escola de pilots del circuit de Xest, també anomenada Bressol de Campions. Portava les motos a la sang perquè viatjava als circuits amb els seus pares, el seu germà i els seus dos gossos en una furgoneta. Somiava amb ser Marc Márquez i guanyar el mundial.

La seva mort va causar una profunda consternació al Bressol de Campions, on havien seguit de prop la seva meteòrica progressió. És clar que darrere del pilot hi havia la persona, un infant els somnis van quedar segats per la tragèdia. "El recordarem sempre pel seu somriure, amabilitat, gran cor i professionalitat", va dir la seva escola.

Dean Berta Viñales, l'última tragèdia

Tot just recuperats de la tragèdia d'Hugo Millán, el món del motor es va acomiadar aquest cap de setmana de Dean Berta Viñales. El jove pilot de 15 anys va caure al primer revolt del circuit i va ser atropellat per diversos pilots que venien darrere. Va ser traslladat amb vida al centre mèdic, però va acabar morint per les lesions.

Dean Berta pertanyia a una nissaga molt lligada al motor, ja que era cosí de Maverick Viñales i el seu avi també era pilot. El seu avi era qui el portava a totes les carreres sent només un nen. En els últims anys havia progressat molt i tenia molts somnis per complir.

"Trobarem molt a faltar la seva personalitat, entusiasme i compromís. Tot el món de les carreres de motos et trobarà a faltar", va ser el missatge de l'organització. La seva parella Rebecca també es va acomiadar d'ell amb una emotiva carta: "Que injusta és la vida, et trobaré a faltar".