Imatge de José Bretón i els seus dos fills, Ruth y José

La mare de Ruth i José, assassinats pel seu pare José Bretón, aixeca la veu

Ruth Ortiz pateix un profund dolor deu anys després que José Bretón matés els seus dos fills

Ruth Ortiz, la mare de Ruth i José, els petits de 6 i 2 anys assassinats pel seu pare, José Bretón, ha parlat. I és que avui fa deu anys que va succeir aquell esgarrifós crim en una finca familiar de Còrdova.

Ortiz ha lamentat en una entrevista la falta de suport i ajudes que pateixen les dones víctimes de violència vicaria, com és el seu cas. Segons les seves paraules per a 'Radio Córdoba', afirma que després de deu anys «no ha millorat res» l'atenció a les víctimes de la violència vicaria. A més, avisa l'absència de pressupost i que «les víctimes no tenen protecció» després de succeir els fets.

Ruth Ortiz denuncia que no li paguen les indemnitzacions

«Estem totalment desprotegides, no es cobren les indemnitzacions grans que els assassins no paguen i l'Estat no es fa càrrec d'elles», ha denunciat la mare de Ruth i José. «Amb el pas del temps, perquè al principi no estàs per adonar-te de res, no m'entrava al cap que dones que han passat pel mateix que jo no érem considerades víctimes», ha confessat.

Amb tot, Ruth ha exposat que «quan comences a necessitar una sèrie de recursos i ajudes, t'adones que per a la llei i per a la societat no ets víctima». I és que això li «va xocar moltíssim», pel qual des que va ser «conscient» va desitjar «canviar això perquè totes les dones que passessin pel mateix estiguessin reconegudes com a víctimes de violència de gènere».

Alhora, l'exdona de José Bretón ha valorat el reconeixement dins del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere de les mares a les quals els seus fills fossin assassinats.

«No hi ha res real que a l'hora de la veritat ens faciliti la vida»

Segons ha explicat Ruth Ortiz, «no hi havia ajuda psicològica» per a ella ni per a la seva família quan va passar tot. «No hi ha res real que a l'hora de la veritat ens faciliti la vida», ha sentenciat. A més, apunta que han de «seguir vivint amb un dolor i unes circumstàncies que no són normals».

Sobre aquest assumpte, desitja que «les víctimes de la violència vicaria tinguin preferència en les borses de treball, igual que n'hi ha per a discapacitats. No estem en les mateixes condicions que qualsevol altra persona a l'hora d'accedir a una feina». Així mateix, ha recalcat que «no hi ha ajudes de cap classe».

D'altra banda, la mare de Ruth i José no ha volgut deixar passar el seu agraïment a Còrdova i a totes les persones que la van ajudar després de perdre als seus fills. I és que José Bretón els va assassinar el 8 d'octubre de 2011, causa per la qual està condemnat a 40 anys de presó a Herrera de la Mancha (Ciudad Real).

Així és la vida a la presó de José Bretón

José Bretón compleix condemna per aquest crim en l'esmentada presó d'Herrera de la Manxa. Allà, expliquen que té un comportament «molt bo, com molts altres interns psicòpates que hi ha». Així ho asseguren fonts del centre penitenciari, una presó caracteritzada per ser la primera de màxima seguretat de les quals hi ha a Espanya.

Bretón està en el departament d'infermeria, on treballa ajudant i «està ben adaptat», segons expliquen aquestes fonts. Així doncs, ja queda molt enrere el seu intent de suïcidi l'any 2016.

«Ara està bé, normal. Hem de tenir una mica de cura, perquè pot ser que hi hagi interns que es vulguin prendre la justícia per la seva mà. Hi ha molta gent amb delictes similars, és més difícil que li facin res, però per si de cas, cal tenir precaució», revelen.